100-тна жертва на коронавируса в България

100-тна жертва на коронавируса в България

58-годишен мъж, заразен с коронавирус, настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, е починал тази сутрин, съобщиха от местния оперативен щаб. Това е жертва №100 на COVID-19 в България, като общият брой на заразените вече е над 2100 души.

Пациентът е бил хоспитализиран на 15 април. Мъжът е бил с две съпътстващи заболявания – захарен диабет и гнойно възпаление на мускулите на единия крак. Лекарите във Велико Търново са установили до момента 23-ма заразени с COVID-19, като от тях 7 души са излекувани, а 12 са поставени под домашна изолация.

Същевременно черната статистика стана повод за прехвърчането на нови искри между председателя на Националния оперативен щаб и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и шефа на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

На сутрешния си брифинг ген. Мутафчийски обвини колегата си, че се гаври с паметта на починалите и техните близки, тъй като казва, че в България няма починали от коронавирус.

„В България няма нито един починал директно от коронавирус, а тези хора са имали сериозни други заболявания“, заяви Мангъров преди два дни пред националното радио.

„Може да са починали от тези заболявания и с коронавирус, но не и само от него. Тези 93 починали, ако не бяха изследванията, нямаше и да ги усетим“, бе тезата на доцента.

„Изказвам изключително дълбоко уважение и съболезнования на близките на починалите хора“, гласеше още отговорът на Мутафчийски.

Тези хора са имали други заболявания, но без да се срещнат с коронавируса щяха да живеят вероятно още дълги години, добави шефът на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски покани всеки, който се съмнява в това колко опасна е болестта да стане доброволец за три дни във ВМА, за да види с очите си как страдат болните.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *