101 са приетите ученици в 1 клас на първо класиране в VII СУ

101 са приетите ученици в 1 клас на първо класиране в благоевградското VII СУ. Както е известно, според графика на дейности, след подаването на заявления в четвъртък и петък /11 и 12 юни/ течеше записването на класираните ученици, след което училищата трябва да обявят свободните места след първо класиране, пише в. „Струма“.

„Почти всички се записаха, останаха няколко свободни места”, коментира вчера по обяд зам. директорът на VII СУ Ирена Стамболиева, което е с прием на 5 паралелки с първолаци. Свободни места ще има и в III ОУ. Там при обявени 4 паралелки с по 22 деца /или общо 88/, на първо класиране са приети 83, като 71 от тях са в първа група и са с по 100 точки, а останалите 12 са с по 40 т., т.е. от четвърта група. Следвайки разпоредбите, всички училища са окачили списъците с приетите ученици на видно място – при входните врати.

Любопитното е, че на някои места са изписани трите имена на учениците, броя на точките, а на други кандидат-първолаците фигурират под входящия номер на подаденото от родителите заявление. Така например на входа на II ОУ – Благоевград, което е обявило 3 паралелки с 66 ученици за предстоящата учебна година, е изкаран списък с цифри, според който на първо класиране са приети 68 деца и две „остават под чертата”. Списъкът на XI ОУ изглежда по същия начин и включва 66 приети деца за 3 паралелки, като няколко са с по 40 точки, тоест не живеят в района на училището, и 8 са неприети. В IX ОУ пък са постъпили само 13 заявления за прием в 1 клас.

От IV ОУ наред с имената на 40-те си бъдещи ученици са обявили и класните им ръководители. Така 1 „а” клас поема Тонка Панайотова, а 1 „б” клас Теодосий Митковски

Директорът на V СУ Мария Тричкова коментира, че реализират 100% от утвърдения си план-прием от 2 паралелки, а главният учител на СУИЧЕ Ася Миленкова сподели, че на първо класиране са приети 44 ученици в две паралелки, като не всички са се записали, но се надява това да се случи до края на деня.

След създалото се миналата година напрежение, когато недоволни родители писаха жалби до институциите и с решение на Общинския съвет в VIII СУ бе разкрита допълнителна пета паралелка, сега приемът в училището преминава спокойно. Точно в 16 часа в сряда /10 юни/ списъците с класираните 88 ученици за 4 паралелки бяха изкарани и събралите се родители трескаво взеха да проверяват дали децата им са приети. При тях слезе и директорът Сергей Биров, който пред репортер на „Струма” уточни, че с обявените 4 паралелки с първолаци ръководеното от него училище ще се разгърне на максималния си капацитет от 30 паралелки, колкото са и класните стаи.

„В момента тече записването. Чакаме още няколко родители, които се обадиха да потвърдят, че ще дойдат”, сподели вчера директорът на VIII СУ.

Графикът за прием в 1 клас, утвърден със заповед на кмета на Благоевград инж. Румен Томов, провокира коментари сред учители и директори, че има дублиране на дейности на една дата. Така вчера, 12 юни, течеше записването, а едновременно с това трябва да се обявят и свободните места след първо класиране. Кметът е разписал и че също от 12 юни започва подаването на заявления за участие във второ класиране.

„Как да се случи всичко това в един ден. Кога точно и до колко часа да записваме децата, после да обявим свободните места, а след това да приемаме заявления”, коментираха педагози и умуваха, че може би ще е най-добре до 16 часа да записват деца, после след обявяването на свободните места да приемат наново документи до 20 часа и на финала докъм полунощ да извършат цялостна дезинфекция и да запечатат училищата за предстоящото в понеделник национално външно оценяване по БЕЛ в 7 клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *