12 огнеборци под карантина след пожара в дома за възрастни в Благоевград

12 пожарникари са изолирани под карантина, след като вчера са гасили пожар в старческия дом в Благоевград, където има установен заразен обитател с коронавирус, съобщи bTV.

Всички обитатели на дома са изкарали спокойно нощта, само човекът от стаята, от където е тръгнал пожарът, е с леки изгаряния. Хората в дома са леко притеснени, коментира директорът на дома Таня Иванова. В старческия дом има 79 настанени възрастни и 18 души персонал. Всички те били изведени поетапно.

„Колегата се опита да гаси. Решихме, че е по-важно да изведем потребителите от третия етаж и след това поетапно от първи и втори. Имаше много доброволци, които се включиха, въпреки заразата от коронавирус.”, обясни Иванова пред нова. Тя допълни, че пациентът с коронавирус бил изведен от отделен вход и оставен в другия край на двора, като през цялото време с него е бил и човек от персонала, за да го пази. За пациентите ще бъдат осигурени и психолози.

Пожарът е овладян на време. „Започваме с почистване на помещения от пожара. От следващия ден започваме и ремонт на всички помещения, за да ги преведем в нормален вид.”., обясни кметът на Благоевград Румен Томов. Той уточни, че проблемът не е инсталацията на сградата, а от зарядното на телефона на мъжа, от чиято стая е тръгнал пожарът.

Припомняме, че пожарът е възникнал по обяд вчера в старческия дом в квартал „Старо Струмско“ в Благоевград, където има изолиран пациент с коронавирус. Служители на дома, охраната и пожарникари са извели всички възрастни обитатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *