12 фирми с мерак да проектират пътя до ГКПП-Клепало

12 са отворените оферти в обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на идеен и технически проект за доизграждането на участък от третокласния път III-1008 Струмяни – ГКПП-Клепало.

По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония, като се изгради трасе с дължина около 17 км, в участъка от отбивката за с. Колибите до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт.

Отворените оферти са на:

„Проджект планинг енд мениджмънт“ ООД;
„Инжконсултпроект“ ООД;
„Трафик Холдинг“ ЕООД;
Обединение „Ий кей инфра III-1008“ ДЗЗД, с участници: „Инфра Про Консулт“ ООД и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД
„Пътпроект – 2000“ ООД;
„Джи М Инженеринг“ ЕООД;
„Трансконсулт 22“ ООД;
„Рутекс“ ООД;
„Виа План“ ЕООД;
„Алве Консулт“ ЕООД;
ДЗЗД „Клепало 2020“, в което са: „Пътпроект“ ЕООД и „Европейски пътища“ АД;
„Илия Бурда“ ЕООД.

Обществената поръчка предвижда и изработването на технически проект за рехабилитация на третокласния път в участъка от с. Струмяни до пътния възел при пресичането с АМ „Струма“ /от км 0 до км 0+650/. Целта е с основния ремонт на отсечката да се възстановят и подобрят технико-експлоатационните качества, да се повиши носимоспособността на пътната настилка и да се подобри отводняването.

Бъдещият изпълнител ще трябва да извърши геодезически измервания, да представи ситуационно и нивелетно решение на бъдещото трасето, идейни проекти за новите съоръжения, конструктивно обследване на съществуващите съоръжения с проектно решение за извършване на необходимите ремонтно-възстановителни работи, извършване на инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на проект. Прогнозната стойност на поръчката е 1 200 000 лв. без ДДС.

На път е мечтата на жителите на община Струмяни за отваряне на границата със Северна Македония да се сбъдне след 40 години чакане. Кметът Емил Илиев и местните хора отдавна настояват за пускането на ГКПП-Клепало на границата със западната ни съседка. Защото само така ще спре обезлюдяването на населените места. Проектът е от началото на 80-те години на миналия век. Македонците са направили преди двадесетина години и път до границата, и модерно КПП.

Жителите на общината вярват, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в пограничния район. Отварянето на границата ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *