14 благоевградски семейства направиха сефтето с лятна резервация в Гърция

14 благоевградски семейства направиха сефтето с лятна резервация в Гърция

14 благоевградски семейства във вторник, 15 февруари, направиха първите резервации за лятната си почивка в Гърция и показаха нагледно, че не ги притеснява пандемията и непрекъснато налаганите ограничителни мерки от южната ни съседка и че тя за поредна година ще бъде предпочитано място за летен отдих на региона поради близостта на Бяло море. Резервациите са за хотелите на благоевградската туроператорска агенция „Оазис-А“, която от години най-активно организира почивки в Гърция и вече има клиенти от цялата страна.

„Засега правя резервации за активния летен сезон – от 1 юни до 30 септември, защото ситуацията с пандемията е все още много динамична и сме предпазливи за по-близките месеци”, каза собственикът на фирмата Васил Ангелов. „Ако през март нещата с коронавируса се нормализират, ще започна резервации и за предсезона, който е от 1 май, защото традиционно за този месец има голям интерес”.

С намерение да възстанови еднодневните си летни пътувания за плаж в Гърция е и собственичката на другата голяма турагенция в Благоевград Здравка Чимева. Тя обаче призна, че вече се е отказала от екскурзии до Гърция, и то по причини, нямащи нищо общо с пандемията, информира „Струма“.

„Спирам с екскурзиите, понеже вече едва ли има човек от региона, който не е пресичал южната ни граница и не е огледал каквото е искал да види“, обясни Чимева. Освен това на всеки 4-5 човека поне един има къща, вила, бунгало или приятел с ваканционен имот в Гърция. Затова във фирмата сме преценили, че е по-добре да задоволим интереса на останалите 4-ма, които ще могат да отидат на плаж на морето за един ден, като плащат само пътуването и застраховката, но ще приготвим и пакети с по 1-2 нощувки за тези, които все още имат възможност да си платят хотел и да си направят малка ваканция“, поясни тя.

Факт е, че Гърция е сред страните, променящи най-често правилата за влизане в страната, откакто е започнала пандемията. Например на 7 февруари тя облекчи мерките, като премахна изискването за представяне на тест за коронавирус от пътниците с европейски зелен сертификат, но остави изискването за задължително попълване на формуляр за пътуване. В понеделник пък гърците обявиха, че удължават ограничителните мерки за влизане в страната спрямо български граждани до 21.02.2022 г. В резултат на това нашето Министерство на външните работи официално призова българите до тази дата да се въздържат от пътуване в южната ни съседка. В момента на ГКПП – Кулата при преминаване на границата гръцките власти изискват непременно отрицателен бърз тест, независимо дали пътуващият има национален или европейски сертификат.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.