14 лекари напускат болницата в Гоце Делчев

Комисия от общински съветници, председателствана от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, влиза днес в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев за среща с шефове на отделенията, за да се опита да стигне до генезиса на възникналото в болницата напрежение между персонала и управителя д-р Владислав Улевинов, както и да намери начин да го потуши, пише в. „Струма“. Докладът на комисията, който ще бъде представен на сесия на местния ОбС, трябва да е готов до 19 март.

Това решение бе взето вчера на извънредна сесия на ОбС – Гоце Делчев, свикана с една-единствена точка – ситуацията в болницата и реалната заплаха в нея да бъдат закрити няколко отделения, тъй като до момента 14 лекари са подали молба за напускане. Това са началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Иван Стоев заедно с още 5-има колеги от отделението – 3-ма гинеколози и 2-ма неонатолози, 4-ма хирурзи начело с началника д-р Димитър Бъчваров, шефовете на ортопедия – д-р Шопов, на вътрешно отделение – д-р Карамитев, единственият анестезиолог в болницата, който е и шеф на отделението по реанимация и заместник-управител на болницата – д-р Първанов, началникът на неврологично отделение д-р Ерменкова и др.

Извън подадените предизвестия за прекратяване на трудовите им договори от страна на дългогодишните лекари, в ОбС – Гоце Делчев и в Постоянната комисия по здравеопазване са постъпили писма от специалисти по здравни грижи, които недоволстват от заплащането на техния труд и отказа на управителя д-р Улевинов да предприеме каквито и да е мерки за решаването на проблема им.

В ОбС е депозирано и писмо от детско отделение, в което пък се посочва, че без основание и без да дава разположение, управителят на МБАЛ „Иван Скендеров” д-р Улевинов получава около 3800 лв. за работа в отделението, което е отделно от заплатата му като шеф на болницата, възлизаща на още близо 4000 лв.

В общо 13 точки работещите в болницата са систематизирали недоволството си от управлението на д-р Владислав Улевинов. То включва липса на всякаква комуникация от страна на управителя с тях, отказ от негова страна да им дава информация, касаеща текущата им дейност, затруднено снабдяване с лекарства на отделенията, както и еднолично коригиране от негова страна на терапии – вместо по 20 ампули от едно лекарство, което се дава на родилките, той разпореждал да им се изписват по 2. Освен това Владислав Улевинов спрял ДМС-тата на медицинския персонал без обяснение, оставил отделенията, на които по закон се полага храна, без ваучери и др.

Притеснението на лекарите е, че напускането им ще доведе до закриване със сигурност на отделението по реанимация, хирургия и акушеро-гинекологичното, излизането на двете неонатоложки ще затвори и родилно отделение в болницата, която е на второ място по раждания в областта, а оголването на неврологията ще лиши от лечение и болните с инсулти.

Д-р Владислав Улевинов, който е син на известния гоцеделчевски лекар д-р Николай Улевинов, оглави МБАЛ „Ив. Скендеров“ през лятото на миналата година, след като дотогава бе работил като детски пулмолог в МБАЛ “Александровска” и в Специализираната болница по белодробни болести “Света София”, както и като завеждащ детска пулмология в болница „Уни хоспитъл“ в град Панагюрище. Д-р Улевинов зае временно поста на отстранения заради болнични дългове управител д-р Мария Радойкова, но до момента конкурс за мястото не е насрочен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *