15 кандидати за директорските места в 13 училища в Пиринско

15 кандидати се конкурират за директорските места в 13 училища в Пиринско, стана ясно, след като бяха оповестени списъците с допуснатите и недопуснатите за заемане на длъжността.

Със заповед на началника на Регионалното управление на образованието – Благоевград Ивайло Златанов бяха обявени конкурси в образователни институции, чиито ръководители в по-голямата си степен са временно изпълняващи длъжността. Това, което е сигурно отсега, е, че ОбУ /обединеното училище/ в Дъбница и IV ОУ в Сандански ще бъдат с нови директори, пише в. „Струма“.

Настоящите вр.и.д. Айтен Солакова и Елена Мицанска не са допуснати до участие в конкурса, тъй като представените от тях документи не удостоверяват изискването Наредба № 15 за статуса и професионалното развитие на учителите, според която кандидатите трябва да са с образователно-квалификационна степен “магистър” и с не по-малко от пет години учителски стаж. Директорката на Професионалната техническа гимназия Валентина Георгиева, на II ОУ – Сандански Емилия Карамфилкова и на началното училище в с. Поленица Радка Тупавичарова пък не са подали документи за участие в конкурса.

Първа в списъка с допуснатите кандидатите е Евгения Тренчева, вр.и.д. директор на началното училище в Банско, което преди дни с решение на Министерския съвет бе включено в списъка на иновативните български училища за предстоящата учебна година. Следваща поред е Борислава Фурнаджиева, начален учител в същото училище. Настоящата временно изпълняваща длъжността директор на Професионалната гимназия по електроника и енергетика в Банско инж. Сашка Тодорова очевидно ще се конкурира за поста с Деана Рошкова, учител по специални предмети в ПГЕЕ.

Временните ръководители на благоевградското II ОУ Милена Ковачева, на петричките III ОУ Юлия Касаветова, на СУ „Антон Попов” Александър Главчев, на СУ „Васил Левски” – Коларово Росица Трайкова и на училището в Горно Драглище Бойко Пункев са сред претендентите да станат титуляри на постовете. Същото се отнася и за временната шефка на I ОУ – Сандански Виолина Андреева.

Припомняме, че нейното име нашумя в началото на тази година, след като в училището бе обявено работно място за оператор /координатор на мрежа от данни/ база данни. Тогава тя не пожела да сподели какви точно функции изпълнява човек на такава длъжност в общинско училище и въпросният щат остава поне за широка общественост „забулен в мистерия” .

В списъка с кандидатите е и бившата директорка на Техническата гимназия в Сандански Вера Влахова, която през последните години е неизменен участник във всички конкурси, преподавателят по философия в Спортното училище в Сандански Христо Йорданов, Ирина Малчева – старши учител начален етап на основното образование в санданското I ОУ, както и Димитрина Лалева, която е учител по химия и зам. директор по учебната дейност на ПГ „Яне Сандански”.

Сред претендентите е и старши експертът по физическо възпитание и спорт в Регионалното управление на образованието Борислав Иванов. Самият той започна работа в РУО в края на 2016 г., след като спечели конкурса за длъжността, като преди това беше директор на Спортното училище и учител по ФВС в ОУ – Дамяница.

Писменият изпит е насрочен за 27 юли, след което по предварително изготвен график ще се проведат и интервютата с кандидатите, издържали теста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *