15 000 българи щурмуваха Гърция още в Ден първи след отваряне на границата

15 000 българи щурмуваха Гърция още в Ден първи след отваряне на границата

Гърция свали ограниченията точно на обед в понеделник, а от това се възползваха както много българи, така и румънци. Километрични опашки от автомобили се образуваха по граничните пунктове „Маказа” и „Кулата”, предаде Нова телевизия.

Чакането изнерви всички шофьори, но до ескалация на напрежението не се стигна. Общо 15 000 са българи преминали през граничния пункт през деня.

„Съвместно с гръцките полицаи направихме перфектна организация. Използваха се всички трасета и служители”, обясни началникът на ГККП „Кулата” Атанас Георгиев.

Към 19:00 ч. трафикът на „Маказа” намаля. Само за 4 часа обаче през пункта са минали над 1000 автомобила. Колоната започна да се трупа по тъмно. Много от желаещите да стигнат на юг пристигнаха още в полунощ. Един от тях е Стойко Петров.

„12 часа чакахме. Имаме малки деца. Тук е пълно с кърлежи. Нямам думи”, сподели мъжът.

Първи до бариерата са стигнали сезонните работници със семействата си. Огромната част от колоната тук бяха румънските туристи, които също бяха пристигнали още през нощта. На пункта гръцките власти не са карали преминаващите да попълват декларации и не са ги тествали за коронавирус.

Освен към Гърция колона се образува и на влизане в България, където пропускането ставаше доста по-бавно.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *