1500 лв. ще плати НП „Рила“ за информационната табела до Бъбрека

Проектът за рехабилитация на пътеките в парк „Рила“, за което от Дирекцията качиха багери на Седемте рилски езера и предизвикаха огромно обществено възмущение, струва 2 535 644 лв. Изпълнител на проекта е „Юнайтед пропърти груп“.

От документите, публикувани от dnevnik, се вижда, че цената включва изготвянето на идеен проект за рехабилитация на туристическата пътека по маршрут горна лифтова станция – х. Рилски езера – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез. Сълзата-ез. Бъбрека, – ез. Близнака, – Трилистник – ез. Рибно, от всички страни – източен и западен бряг, – ез. Долно, – х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера, както и самите строителни дейности. Най-сериозното перо в договора е изграждането и маркирането на пътеките, като за един метър цената е 219 лв. без ДДС. При 8570 метра това прави 1,880 172 лв.

Доста скъпи според ценовата оферта са и информационните табели. За една информационна табела, размер 80 на 60 см. предложената цена от изпълнителя е 1491 лв. или за 22 табели – 32 813 лв. За сравнение направата и монтажа на едно дървено мостче с размер 4 метра на 1,8 м. ще струва близо три пъти по-малко – 460 лв. на бройка, пише Дневник.

Това не е единственият крупен договор на фирмата с „Национален парк Рила“. „Юнайтед пропърти груп“ спечели и трите обособени позиции за дейностите по рехабилитация в парка, изпълнявани по оперативна програма „Околна среда“, като подписа още два договора с парка. Фирмата взе 4 198 416 млн. лв. без ДДС за проектиране и СМР на рехабилитация на туристическа пътека и съществуващ път в ПУ Белица и ПУ Якоруда – пътека от м.Семково (границата на защитената зона) до м.Поленица; пътят от м.Полени, както и 29 781 лв. за изпълнение на дейностите „Рехабилитация на туристическа пътека в участък от х. „Скакавица“ до х. „Ловна“.

Справка във фирмените регистри показва, че „Юнайтед пропърти груп“ се управлява от Йордан Илиев, а едноличен собственик е роденият през 1998 г. Христо Янков. Преди време фирмата взе крупен договор от НКЖИ от 9 млн. лв. за доставка на релси и е свързана с бившия депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев, писа „Капитал“. Йордан Илиев е брат на Илия, а собственикът на дружеството – Христо, му е племеник.

Преди ден министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила”, II фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му, съобщиха от МОСВ.

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място. Очаква се на изпълнителя да бъде наложена глоба заради вкарването на тежка техника на над 2000 метра надморска височина. Окръжна прокуратура – Кюстендил, също обяви, че се е самосезирала по повод публикации в медии относно наличие на строителната техника на територията на Седемте рилски езера в близост до езерото Бъбрека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *