16 от 18-те кандидати за директори на 10 училища в Пиринско минаха летвата

16 от кандидатите за директорските постове на 10 училища в Пиринско, чиито досегашни ръководители в по-голямата си степен бяха пенсионирани, издържаха успешно писмения изпит за заемането на длъжността. Двама от претендентите се „препънаха” с теста и отпадат от надпреварата.

Припомняме, че за участие в конкурса бяха допуснати общо 18 учители, образователни специалисти, бивши и настоящи директори на образователни институции, пише „Струма“. Те започнаха да се събират вчера сутринта пред сградата на Националната хуманитарна гимназия, където се състоя препитването. Сред първите дошли бе бившата директорка на Разложката професионална гимназия Галина Адамова, която с настоящия вр.и.д. Васка Пенева са сред желаещите да станат титуляри на поста.

При спазване на мерките за безопасност, проверка на личните карти кандидатите бяха допуснати в сградата, като за провеждането на теста бяха осигурени три зали и отцепено цялото крило на 1-ви етаж, водещо към физкултурния салон. Началникът на отдел „Организационно методическа дейност и контрол” в РУО Методи Попов запозна присъстващите със системата за оценяване, след което бе осъществена онлайн връзка между всичките девет регионални управления на образованието, провеждащи конкурси, и МОН.

Така „ на живо”, в реално време, зам. министърът на образованието инж. Таня Михайлова разбърка стъклената купа с листчета. Както и миналата седмица се падна вариант номер 3, а зам. министърът отвори и трите плика, за да се види, че са с различни номера, и пожела успех на всички.

Кандидатите имаха на разположение 90 минути, за да решат теста от 50 въпроса. Най-бързо, за няма и час, с тази задача се справи настоящият зам. директор по учебната дейност в благоевградското СУ „Иван Вазов” Методи Андонов. Претендентът за шефския стол на пенсионирания Димитър Арабаджиев, управлявал училището в квартал „Струмско” в продължение на 20 г., излезе от сградата на НХГ още преди 11 ч. и във видимо добро настроение пое по посока центъра.

Днес /11.08/ по график ще се проведат устните изпити с кандидатите за ръководните постове за петричките ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” и ПГМЕТ „Юрий Гагарин”, Професионалната гимназия по транспорт, РПГ „Никола Стойчев”, ПГМСС – Разлог. За сряда са насрочени интервютата с искащите да станат директори на СУ „Иван Вазов”, Профилираната гимназия в Сандански, училищата във Вълкосел, Дамяница и Юруково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *