160 лв. глоба за отказ от преброяване, контрольори тръгват от 18 септември до 3 октомври

160 лв. глоба за отказ от преброяване, контрольори тръгват от 18 септември до 3 октомври

Преброяването на населението в България ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. То ще става по два начина. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес. Всеки, който се укрие или откаже да участва в преброяването, рискува да отнесе глоба от 160 лева. Това заяви пред БГНЕС Магдалена Костова, директор на Дирекция “Демографска и социална статистика” в Националния статистически институт.

“От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители”, заяви тя и коментира, че се надява в този период от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.

Костова уточни, че тези, които се преброят електронно, ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.

Много важно е да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *