17 нови положителни проби за COVID-19 у нас – затягат мощно мерките

От общо направени 129 проби в страната, от ВМА има 6 положителни, от Националния център по заразни и паразитни болести – 7, в Стара Загора пробите са отрицателни, а от направените във Варна положителните резултати са 4, като те идват от Добрич. Вече стават 10 областните центрове, в които имаме регистрирани случаи. Така общо случаите стават 127, от които имаме трима починали.

Това заяви началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет. „Новите пациенти са в добро състояние и не изискват специално внимание. Най-тежко е състоянието на интубирания в „Пирогов“. Потвърди се положителната проба на беглеца от „Питрогов“. Утре от ВМА ще бъде изписан един пациент. При двама от пациентите в същата болница, които са в добро състояние, пробите все още са положителни и няма да бъдат изписани“, добави той.

„В България се намират 35 хиляди хининови дози. Има възможност за производство на още. Упълномощен съм от Кирил Домусчиев да обявя, че всички налични лекарства на хининова основа, които фирмата му е успяла да намери и изкупи, ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването за лечение на български граждани. Домусчиев ще дари и пет хиляди теста за коронавирус“, разкри още генерал Мутафчийски по повод издадената днес заповед от здравния министър Кирил Ананиев, с която се забрани износът на лекарства на хининова основа.

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, считано от 00.00 часа тази вечер, тоест 21 март с моя заповед въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на Република България: преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на съоръжения на открити и закрити обществени места. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През контролно-пропускателните пунктове ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност, допълни, уточни Ананиев.

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 часа, добави той.

Ще прилагаме мерките няколко дни и ще видим резултата. Ако резултатът е негативен, мерките ще бъдат затегнати и гражданите ще трябва да декларират собствената си отговорност. Излизайки от домовете си, те трябва да носят декларация, посочи здравният министър.

В отговор на въпрос той поясни, че тъй като заповедта се издава точно преди началото на почивните дни, ще има гратисен период за служебните бележки до понеделник и дотогава никой няма да бъде глобен за липсата на такава.

Ананиев поясни още, че на собствениците на домашните любимци ще бъде позволено влизането в обособени части от парковете, без да се допуска натрупване на хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *