18 000 безплатни лаптопи в училищата чак през януари

90% от лаптопите, които училища ще закупят за ученици и учители с 14-те млн. лв., отпуснати от кабинета, трябва да бъдат доставени до януари 2021 г. Това обясни Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение, който е партньор на образователното министерство по програмата за безплатните устройства.

В заповедта на просветния министър Красимир Вълчев е посочено, че срокът за доставка е до 60 дни след сключването на договора с доставчика. Реалният срок според Ангелов при по-големи поръчки е около стотина дни и затова може да има забавяне. Експертът подчерта, че директорите не трябва да се поддават на натиск и фалшиви обещания, че устройствата могат да бъдат доставени по-бързо, защото дори и да бъдат на склад, са необходими 30 дни след сключването на договора. „Най-важното е директорите да си проверяват доставчика. Не е важно дали той е голям, а да е добре разпознат в образователния сектор и да даде устройствата в обещания от него срок”, каза той.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви, че със средствата се предвижда да бъдат закупени 16 000 устройства – 12 000 за учениците и 4000 за учителите. От заповедта му става ясно, че лимитът за лаптоп на децата е 834 лв., а тези на педагозите – 1000. Ангелов обаче очаква бройката да набъбне до 18 – 18 500 устройства. Причината е, че някои доставчици предлагат оферти от по 750 лв. за лаптоп на учениците и 850 за тези на учителите. Така, ако по програмата е заложено да им бъдат отпуснати средства за 15 устройства, те могат да закупят 17 или 18.

Лаптопите ще бъдат използвани в клас

а при превключване на дистанционно обучение могат да бъдат раздавани и на ученици и учители за нормалното протичане на онлайн уроците. Когато едно училище работи присъствено, а близко до него в електронна среда и има недостиг на устройства, то първото школо може да даде част от своите назаем.

С 14-те млн. лв., които държавата отпусна, могат да бъдат закупени два вида устройства – лаптопите с операционната система на Windows, с които сме свикнали да работим, или хромбуци, които работят с операционна система на Google Chrome. Разлика има в цената на двете операционни системи. Образователната версия на Windows е няколко долара, докато на Google е безплатна. Затова и хромбукът е по-евтин. „Хромбуците навлизат все по-прогресивно в образователната система. В Щатите, Швеция, Финландия, Дания, Белгия и Нидерландия те са 50% от всички устройства в училище. Учим се от най-добрите в света. От образователното министерство са премислили добре нещата”, коментира Ангелов.

Устройствата могат много бързо да се настроят само на режим за учене. Това може да бъде направено или централно от страна на образователното министерство, или пък от всяко училище, което ги е закупило. „От контролния панел всички лаптопи на училището могат наведнъж да бъдат

настроени кои сайтове могат да отварят

и в какъв часови диапазон да работят”, обясни Ангелов. Това, от една страна, ще облекчи техниците, защото няма да се налага да настройват всеки служебен лаптоп поотделно или да обикалят домовете на учителите, за да инсталират допълнителни приложения по време на дистанционното обучение. От друга страна, ще бъде сигурно, че устройствата няма да се ползват от други лица или пък да бъдат оставени в заложните къщи, както се случи с част от предишните. „С този лиценз устройствата могат да се заключат и да бъдат непотребни. Могат да се ползват само за части”, каза експертът.

Според изискванията на МОН хромбуците, които ще бъдат закупени със средства от държавата, трябва да имат и достъп до Google Play магазин. До какви приложения имат достъп учениците ще се контролира с няколко клика. „Първоначално ученическият акаунт няма нито едно приложение. Системният администратор на училището посочва даден етап на обучение и избира до какви приложения могат да имат достъп ученици – за рисуване, тетрадка речник или други програми, които са им необходими за работа. Те нямат право да теглят игри”, обясни Ангелов. Така децата могат да имат достъп и до електронните варианти на учебниците, които също могат да бъдат заредени само с един клик.

Друг важен критерий при избора на устройствата е

да са устойчиви на удар, на работа с прах

„Целта е инвестицията на публични средства да не погине, да се разчита на тези устройства поне 3-4 години”, сподели експертът.

Улеснение за работата на децата пък е тъч скрийнът. Така всичко, което ученикът прави, се показва на екрана в класната стая. Екраните, които се въртят на 360 градуса, пък улесняват снимането на извършените задачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *