190 са вече доказано болните от COVID-19 у нас

190 са вече болните с доказани положителни проби за коронавирусна инфекция у нас. Това означава, че за последните няколко часа са излезли 3 нови случая, стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб.

Двама от пациентите със застрашаваща дихателна функция във ВМА вече са по-добре. В „Пирогов“ има двама интубирани, като единият от тях също се подобрява.

Състоянието на лекаря от „Софиямед“ във Велико Търново е сред осемте души у нас с тежка клинична картина и е с двойна пневмония и вече е настанен в болница. „Доста сериозна пневмония се доказа при него“, каза проф. Мутафчийски.

A по повод зачестилите смъртни случаи от коронавируса в Испания в хосписи, той уточни, че една от първите мерки у нас е била да се ограничат посещенията на старческите домове. Засега няма разгар на болестта в тях у нас.

Щабът е разговарял със здравния министър Кирил Ананиев за допълнителни разпоредби за имунизацията на новородените и малките деца.

По повод информацията на уханските медици за предоминантност на COVID-19 при хора с кръвна група А, началникът на щаба уточни, че е твърде рано да се правят такива заключение. „Трябва да се спрем на схемите за лечение сега, всичко останало може да се върши след това“, добави той.

Проф. Мутафчийски съобщи, че общият брой на събраните средства само във ВМА до момента е около 800 000 лева, като наблегна на дарението, направено от депутата от ДПС Делян Пеевски преди дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *