2 години след като купи „Монопола” в Сандански, бизнесменът Червенков събаря сградата

2 години след като купи „Монопола” в Сандански, бизнесменът Червенков събаря сградата

Вчера започна събарянето на емблематична сграда на входа на Сандански, най-големия тютюнев склад – „Монопола“. “Монопола” бе продаден от частен съдебен изпълнител, след като в несъстоятелност бе обявен собственикът му – гръцката фирма “Лийв Табако”, предава в. „Струма“. Купи я бизнесменът от Сандански Андон Червенков. Сградата е частна собственост от близо две години.

“Монопола” не функционира вече близо четвърт век, а сградата след приватизацията бе купена от гръцката фирма “Лийв Табако”. Амбициозните намерения на собственика Александър Михайлидис бяха тя да бъде превърната в съвременна база за съхранение на тютюн от региона и да стане централен склад за Европа. Новият собственик Андон Червенков възнамерява на мястото на „Монопола” да изгради няколко жилищни кооперации и един голям търговски обект. Сградата ще бъде разрушена поетапно, а строителните отпадъци ще бъдат изнесени извън града.

„Тази сграда за времето си преди 50 години е била актуална, но сега за нищо не става. Помещенията са много малки, от по 7-15 кв. метра, и не могат да се преустроят в жилищна сграда. Освен това стените са наслоени от миризма на тютюн, който е сушен в тези помещения. Партерните помещения са с мухъл и влага и също не могат да бъдат пригодени за офиси или складови помещения”, заяви агроном Стоян Янков.

От община Сандански съобщиха, че са издали разрешително за събаряне и че всичко, което в момента се извършва там, е законно. По-възрастните хора в Сандански, които са работили в тази сграда, с носталгия си спомнят добрите времена, прекарани там.

„За годините си беше прекрасна сграда, но сега се превърна в развалина”, каза Петра Иванова, работила близо 24 години в „Монопола”.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *