2/3 от българите, избрали чужбина, планират ваканция в Гърция

2/3 от българите, избрали чужбина, планират ваканция в Гърция

Две трети от българите, които планират пътуване в чужбина избират Гърция. Това става ясно от проучване на „Тренд“ за нагласите за почивка на българите през този летен сезон, цитирано от бТВ. В него участие са взели 1008 лица над 18 години. Според него 65 на сто от тези, които ще излязат извън страната ще посетят южната ни съседка. Това е със 8 на сто повече спрямо миналата година, когато 57 на сто са обявили, че планират лятна ваканция в Гърция.

Следващата дестинация, която е атрактивна за нашенци е Турция, където 20% от запитаните са обявили, че планират почивка там. това е с 9 на сто спрад спрямо миналата година. Без промяна остават нагласите за ваканция в Италия през тази година, спрямо миналата като 3 на сто са обявили, че смятат да посетят страната.

Данните сочат, че 53 на сто от запитаните ще посетят курортите по родното Черноморие. Това е с 1% по-малко спрямо миналата година. Планината пък е по-атрактивна за българите тази година като 21% от запитаните са обявили, че планират почивка там. Спрямо миналата година увеличението е с 5 на сто.

Прочуването сочи, че има 12% спад на хората, които планират да излязат в чужбина. Според данните тази година ваканция зад граница ще имат 20% от запитаните, а миналата година са били 32%.

Като основни критерии за избора на място за почивка, 22 на сто са посочили, че това са цените на нощувките. 20 на сто пък залагат на курорта, а 13% избират мястото, което осигурява тишина и спокойствие. Значителна промяна в нагласите спрямо миналата година има само по последния критерии, където през 2019 година в избора на място за ваканция само 8 на сто са посочили, че искат спокойствие, което е с 5 на сто по-малко спрямо тази година.

Поли Карастоянова, от Национален борд по туризъм коментира, че не трябва България да се разглежда като евтина дестинация, а да се залага на качеството. Без значение дали хотелите са с пет звездни или семейни, качеството трябва да е водещо при всеки. В момента обаче повечето институции са се съсредоточили върху цените. Тя допълни, че ако цените на плажните принадлежности са толкова високи, то означава че няма да има туристи, които да ги ползват, а това реално не е така.

Междувременно стана ясно, че опашките, които се образуваха на границата с Гърция са били заради малкия брой проверяващи служители от гръцка страна. Това е забавило преминаването на автомобилите през пунктовете.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *