20 години по-късно: Съд отказа да намали доживотното наказание на двоен убиец

Изтърпял 20 години от доживотната си присъда някогашен жител на павелбанското село Александрово пробва да получи промяна в размера на наказанието си, но „удари на камък“. 59-годишният Камбер Чакър е зад решетките вече 22 години, след като на 20 февруари 1998 година убил първо майка си, а след това и баща си.

Случилото се тогава потресло жителите, наложило се психолози да изведат от клас дъщерята и сина на Чакър, които по него време били ученици в отделенията, припомня си кметът Али Сарач. Така и не станала ясна причината поради която Камбер буквално за 30 минути се превърнал от сравнително тих и кротък мъж в звяр.

Пак по неизвестни причини съдебното дело се проточило 2 години, през това време съпругата и децата се изнесли от Александрово и заминали да живеят другаде. Въпреки миналите две десетилетия споменът за кървавото престъпление продължава да е жив в селото. Според Али Сарач Чакър не трябва да бъде пускан на свобода.

На същото становище са и психолозите, които в комплексната експертиза са подчертали, че са налице фактори, които могат да повишат степента на риска за нови престъпни деяния ако доживотното присъда бъде заменена с поискана по-лека:30 години зад решетките. В мотивите за отказа си съдебният състав е отбелязал, че затворникът все още не осъзнава в пълна степен вината си и не проявява в достатъчна степен критичност към някогашното си противоправно поведение.

24 са обитателите на старозагорския затвор с доживотни присъди, 7 от тях нямат право на замяна. Камбер Чакър от няколко години е в обща килия със затворници с далеч по-леки присъди. Ползва се от общия режим, полага труд, нямало е конфликтни ситуации с негово участие. Макар и рядко на свиждане му идват синът и дъщерята, коментираха лаконично от управата на мястото за изтърпяване на наказания.

Това на практика бил първият опит на доживотника да намали присъдата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *