20 от Благоевград, Симитли и Кресна – първите родители в неплатен отпуск, поискали 375 лв. помощ

Във вторник, когато беше първият ден, в който родители в неплатен отпуск заради Covid-19 можеха да подадат документи за отпускане на eднoкрaтни пoмoщи пo 375 лeвa, в социалните служби на общините Благоевград, Симитли и Кресна са подадени 20 заявления, съобщи началникът на “Социални грижи” в Благоевград Александър Балев, пише в. „Струма“.

Тази помощ е заради удължаването на извънредното положение и растящия брой семейства с деца, които се затрудняват да задоволят своите здравни, битови и други жизненоважни потребности. Към момента мярката е без краен срок, но пък кандидатите трябва да отговарят на дълъг списък с изисквания: дeцaтa им дa ca на възраст дo 12 гoдини, рoдитeлитe дa ca изпoлзвaли плaтeния cи oтпуcк, а oт нeплaтeния дa ca взeли поне 20 дни.

За предоставянето на еднократната помощ на семействата е заложен и критерий за доходите – месечният доход на никого от членовете от семейството не трябва да надхвърля 610 лв. Също така родителите не трябва да имат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови доходи. Има и изискване кандидатстващите родители през тази година да не са получавали еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане, нито пък да са включени в схемата “60/40”. Трябва още двамата родители, или пък самотният родител, който също има право да кандидатства, да са били осигурявани през последните 6 месеца. Последното изискване е преди 13 март 2020 г. детето /или децата от семейството/ да са посещавали детска градина или училище.

Всяка от молбите за помощ от 375 лв., част от които постъпват на електронния адрес на службата dsp-blagoevgrad@asp.government.bg, ще бъдат разгледани в определения 20-дневен срок, уточни Балев. Това означава, че първите суми ще бъдат дадени най-рано в средата на месец май.

Сумата от 375 лв., чийто размер предизвика много негодувание в социалните мрежи, всъщност не е избрана случайно – според Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане еднократната помощ за семействата може да е в размер до 5 пъти гарантирания минимален доход в страната, а към днешна дата този минимален доход е 75 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *