200 туристи останаха на улицата в Банско, настаниха ги в хотел

200 туристи бяха настанени спешно в един от хотелите на Банско, след като се оказаха на улицата. Почти всички са чужденци, предаде БНР. Много българи, освободени от работа в курорта, не успяха да излязат от града, който трети ден е под карантина.

Към момента не е ясно защо туристите са напуснали хотелите, в които са били и имало ли е организация за тяхното ескортиране. Съюзът на туристическия бизнес в града е организирал настаняването им.

Второ денонощие без подслон останаха и стотици българи, които бяха освободени от работа заради стресовото приключване на зимния сезон. Някои са напуснали квартирите си, други са били изгонени. Те настояват да им бъде направен преглед на контролно-пропускателния пункт от медицинско лице и да се приберат в къщи.

“Няма къде да се върнем – нито напред, нито назад“, казват те. “Искаме да се приберем в Бургас и ако трябва да седим там под карантина, ние нямаме нищо против да ни затворят и да си седим вкъщи. Просто тук няма къде да останем. Защо нашата държава ни изолира в някакво пътно пространство, вечер става минус пет градуса“, коментираха те.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ.

Гражданите, които имат нужда от социална помощ – хронично болни, лежащо болни, самотни възрастни хора, които не са в състояние да се справят сами, могат да се обаждат на телефони: 0896805125, 0894358250, 0899123739 и 0893637010

Забранителните мерки в града станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция.

Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през зелена граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *