2020: Оборотите на онлайн магазините чупят рекорди

До „големия“ Черен петък в нета остават още две седмици, но много компании не дочакаха официалната дата на големите намаления и още днес, 13 ноември, стартират ударни намаления. Според един от най-големите сайтове, събиращ информация за промо оферти – vsichkioferti.bg, над 40 онлайн магазина ще се включат в кампанията, известна като „малкия черен петък“. Отстъпките им са между 20 и 70 на сто.

Най-много са по традиция предложенията за дрехи, обувки, козметика и техника. Не липсват обаче и намаления за почивки в хотели, играчки за секс, щори, дограми и какво ли още не. Обявените промоции важат само днес. Голяма верига аптеки също ще предлага отстъпки до 40% процента за онлайн поръчки. През последните няколко години у нас все повече бизнеси избират да станат част от големите ноемврийски намаления.

Лидерите в бранша у нас като Ozone и eMAG обаче още мълчат и явно

ще пропуснат „малкия черен петък“, пазейки всички изненади за 27 ноември.

Онлайн търговията е един от малкото сектори, който не губи в пандемията от COVID-19, дори напротив – вдига оборотите. Извънредното положение и ограничителните мерки доведоха до сериозната промяна в потребителските навици на българите. Прогнозите за сектора в България са за ръст 12-18% през 2020 г. спрямо 2019 г., когато обемът на електронната търговия достигна 895 млн. евро. Само за септември продажбите по интернет са се повишили с 53,9% спрямо същия период на 2019 г., което е абсолютен рекорден за страната.

Движението на групите стоки, купувани онлайн, не е с еднакъв знак. По данни на Българската стопанска камера и Българска е-комерс асоциация,

намалява търсенето на дрехи, обувки, пътувания,

резервации за хотели и екскурзии. На другия полюс са продукти като преносими компютри, таблети, уебкамери, конзоли и видео игри, книги, играчки за деца, спортни и фитнес уреди, маски и дезинфектанти, продукти за здравето и лична грижа (здравни измервателни уреди, витамини, минерали, пробиотици, имуностимуланти), хранителни продукти, домакински консумативи и почистващи препарати. Всички те се търсят все повече в нета.

Според експертите пандемията ускори значително дигиталната трансформация на бизнесите в България. Малките предприемачи са в по-добра позиция. Все по-често онлайн търгуват малките фермерски организации например, които могат бързо да създадат електронен магазин.

Като цяло от Асоциацията отчитат

повишен интерес за стартиране на онлайн бизнес.

Редица търговци, които доскоро са имали смесени модели (офлайн и онлайн) са започнали да оперират изцяло само в интернет.

Много от класическите ресторанти, които бяха затворени по време на извънредното положение, също се преориентираха и започнаха работа с поръчки онлайн, като предлагат услугата „безконтактна доставка“. Складовете, логистичните бази и деливъри фирмите също се възползват от ситуацията. Неочакван ръст бележат онлайн магазините за доставка на хранителни продукти. Според анализаторите този сегмент ще увеличи оборота си с близо 400% именно заради пандемията.

Рекордьорите на 2019-а

От платформата за продажба на техника отчетоха 40.8 млн. приходи по време на Черния петък през 2019 година и нови 23 000 потребители, регистрирали се в деня на големите отстъпки. Книжарницата Ozone пък постигна ръст от 83.6% в обемите на продажбите си, като през 2019 г. е реализирала над 77 000 артикула с онлайн доставки.

Наеми си дърво

За Черния петък има и доста нетрадиционни предложения, които в момента вървят с промоции само защото е 11-ият месец от годината. “Наеми дърво – вземи ябълките” означава, че клиентът си изби-ра едно плодно дръвче (изборът е между 10 сорта ябълки) от градина в Сухиндол, а когато плодовете узреят, получава с доставка на адрес цялата реколта. Има опция и лично да участва в обирането на готовите ябълки. По желание срещу минимално доплащане ябълките може да пристигнат под формата на готов преработен продукт.

Висша мода: Бебешки чорапогащник за 105 лева

“На далавера съм. Открих бебешка висша мода, която също върви с отстъпка от 30 на сто по време на кампания. Чорапогащник на бели и розови райета и изрисуван с меченца се продава за чутовните 104.90 лева. След намалението цената пада на 73 лева, няма как да го пропусна. Така, с жлъчна ирония, коментира офертата на популярен магазин за детски стоки майка, която отдавна е разгледала всичко, което евентуално може да пазари в дните на намаленията.

След нея са се закачили с възклицания десетки други жени. Част от тях са доста умерени и смятат, че е много вероятно и този скъп артикул да си намери купувач, докато други са искрено възмутени как е възможно чорапогащник за бебе, който ще се израсте за максимум два-три месеца, да струва колкото едноседмичната издръжка на четиричленно семейство. Корпоративната култу-ра обаче вече е на високо ниво и от магазина учтиво обясняват на възмутените, че чорапогащникът е на много популярна и качествена италианска марка и има защо цената му да е такава. Той е от най-новата колекция на производителя есен-зима 2020.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *