23 г. след смъртта й: Паметта за Даяна още е жива

Лятото на 1997 г. винаги ще се помни с трагичната смърт на Лейди Даяна Спенсър. В нощта на 31 август светът беше шокиран от преждевременната загуба на „принцесата на народа“.

Смъртта ѝ на 36-годишна възраст в автомобилна катастрофа в тунел в Париж, заедно с партньора ѝ Доди Ал-Файед винаги е била заобиколена от мистерия, подхранвана от множество конспиративни теории, възникнали около обстоятелствата на съдбовното събитие.

23 години по-късно паметта ѝ все още е жива, още повече в сърцата на синовете ѝ, принцовете Уилям и Хари. Връзката между двамата братя не преминава през най-добрия си момент, както заяви самия Хари в интервю за ITV, но те загърбиха различията си и направиха изявление, с което да отдадат почит към майка си.

На 1 юли следващата година, в деня, в който майка им би навършила 60 години, те ще открият статуя, която са поръчали преди три години за отбелязване на тази годишнина. Събитието ще се проведе в градината Сукен, която е пред двореца Кенсингтън, място с голяма символика, тъй като именно там принц Хари и Меган Маркъл позираха пред камерите минути след обявяването на годежа си.

Не за първи път по-малкият от синовете ѝ отдава специална почит. Децата на лейди Ди и принц Чарлз, въпреки че са без нея повече от две десетилетия. Те разказаха подробно за нея и в документалния филм „Даяна, нашата майка: живот и наследство“, излязъл през 2017 г. по случай 20-годишнината от смъртта ѝ.

За първи път те открито говорят за нея и силното емоционално преживяване от загубата ѝ в толкова млада възраст.

„След двадесет години, в които не мислех за това и две години тотален хаос, не знам какво не е наред с мен“, признава Хари, който очевидно преживява по-емоционално липсата на майка си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *