2338 зрелостници от Пиринско се явиха на матурата по български език и литература

2338 зрелостници от Пиринско се явиха на матурата по български език и литература

2338 зрелостници от Благоевградска област се явиха вчера на първия държавен изпит по български език и литература. Те бяха разпределени в 276 изпитни зали, в 31 училища. Зрелостниците бяха насядали не повече от 10 в зала и на 1,5 м разстояние един от друг.

В НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ (бивша Солунска) в Благоевград изпитът започна в 9 часа. Предвид ситуацията тази година бяха взети всички противоепидемични мерки, заяви директорът на гимназията Марин Митов.

„Ние се подготвяме повече от месец. Навсякъде има дезинфектанти. Има автоматични диспенсъри. Поставихме дезинфектантите за обувките, така че в това отношение няма проблеми“.

Изпитът в училището протече спокойно, информира още Марин Митов и допълни, че са спазени всички правила. Зрелостниците са разпределени по 8-9 в 13 зали в гимназията, като е спазено нужното отстояние. На днешния държавен изпит в благоевградската хуманитарна гимназия няма хванати в преписване. Според директора Митов учениците са отговорни и съвестни, а с годините „тези опити намаляват, защото виждат, че нещата се следят много изкъсо. Тук се наблюдава, и в РУО се наблюдава на камери, и непрекъснато се следи“.

Езиковата гимназия „Академик Людмил Стоянов“ и Професионалната математическа гимназия „Академик Сергей Корольов“ в Благоевград се помещават в една сграда. Отворени бяха четири входа, за да няма струпване на зрелостници. Те влизаха един по един, като спазваха дистанция. Всички бяха с лични предпазни следства – маски, някои от тях и с ръкавици. На входовете медицинско лице извършваше дезинфекция на ръцете. За да влязат на ДЗИ зрелостниците показваха документ за самоличност и служебна бележка – на хартия или на мобилен телефон.

Много преди началния час за пускане в залите зрелостниците от Езиковата гимназия вече се бяха събрали и коментираха как са се подготвяли. Моника Митова и Мартин Манасиев влязоха на първия ДЗИ по български език и литература уверени, със самочувствие и усмивка. Моника вече е приета в университет в столицата на ОАЕ Абу Даби и ще учи арабистика. Мартин Манасиев се е насочил към софтуерно инженерство и чака резултати от няколко университета в Англия.

„Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха зрелостниците от Пиринско на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно завършване на 12-и клас, а 75 е броят на учениците неявили се на матурата. Има информация за един случай в град Сандански за зрелостник, в когото е намерен втори мобилен телефон, а това е основание „за неизпълнение на правилата за организиране и провеждане на държавен зрелостен изпит и неговата работа е анулирана“, каза за Радио Благоевград Ивайло Златанов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *