29 000 квестори дебнат за преписвачи на матурите

Около 29 000 квестори ще пазят на матурите тази година. Те са в общо 722 училища за всички изпити, посочи зам.-образователният министър Таня Михайлова по ТВ Европа.

„Колко и камери да имаме и с каквито и технически средства да са включени с цел да няма прояви, които са недопустими с оглед на опит на измама по време на изпита, смятам, че най-отговорната роля и на квестора в залата.”, каза тя.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде в около 5 000 класни стаи. 4 000 изпитни зали пък са предвидени за втората матура по предмет по избор. 230 стаи пък са ангажирани са третата. В около 380 училища ще се проведе и държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Матурите тази година за от 1-ви до 4-ти юни. На 1-ви и 3-ти са задължителните държавни зрелостни изпити и те ще започнат от 9 часа. Близо 49 000 трябва да се явят на матура по български език и литература, а на втория по предмет по избор са около 38 000. На 2-ри и 4-ти юни пък изпитите по желание, които се бъдат от 8 ч. На тях ще се явят общо около 1000 ученици. „Надявам се матурата да бъде успешна на всички, които се явяват на изпити от 1 до 4 юни. Вълнуват се всички, които са ангажирани в процеса – зрелостниците, учители и родители. Всеки иска да има добър успех на изпита.”, каза Михайлова.

Тази година освен всички мерки от предходни години, свързани с организацията, се обръща внимание и на противоепидемичните мерки. Още на входа ще има медицински филтър, препоръчали сме да има медицински сестри в училищните комисии, броят на учениците в залите е намален, за да има гарантирано разстояние от метър и половина между учениците и квесторите.”, обясни Михайлова. В школата ще отварят и втори вход, за да няма струпване, ако има медицинско лице, което да направи филтъра.

Учениците сутринта трябва да бъдат с маски или шлемове, които могат да свалят по време на изпита, когато пишат, по желание могат да бъдат и с ръкавици. За квесторите също трябва да има маски или шлемове. „Ще има резерв от маски за зрелостниците и квесторите, които се явят без тях.”, посочи зам.-образователният министър. В коридорите и залите трябва да има дезинфектанти. Освен с маски или шлемове, зрелостниците трябва да носят черен химикал, бележка за допускане, документ за самоличност. Тези мерки ще бъдат приложени и по време на националното външно оценяване в седми клас. Вероятно и в началото на учебната година, каза Михайлова.

Тази година матурите ще служат са вход в повече специалности. Михайлова посочи, че държавният зрелостен изпит по български език и литература не бива да се подценява и няма масово отлични оценки. Миналата година е имало само една отлична оценка. Зам.-образователният министър обясни, че матурата е при равни условия и затова може да има съпоставимост на резултатите. Тя допълни, че 38 вуза и досега са използвали държавните зрелостни изпити за вход, а догодина ще решат дали следващата година тя ще се прилага за същия брой специалности. Михайлова посочи, че от тази година ще има допълнителна стипендия за високи резултати на матурите и се насочат към педагогически, инженерни специалности.

Зам.-образователният министър смята, че дистанционното обучение е доказало своята ефективност и това се вижда от факта, че всички ще завършват навреме. Подобрила се е и връзката с родителите. Михайлова допълни, че се правят анализи и имат възможност да продължат с него, ако се налага. Ако учениците се върнат в клас, то мерките ще бъдат съобразени с условията и обстановката, в които се намираме наесен. Дезинфекцията и миенето остават. Ако някой иска, може да носи и маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *