3 жертви и 37 нови заразени с Covid-19, 573 са напълно излекувани

Брифингът на Националния оперативен щаб за 15 май отчете 37 нови положителни проби, от тях в болница са 10 човека. Тоест, около една четвърт се нуждаят от болнично лечение. Общо 2174 са случаите на коронавирус в България, увеличението е с 1,7%, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев от НОЩ.

За съжаление има и 3 нови жертви -във ВМА е починала 76-годишна жена с хронична белодробна болест, а в Ямбол са издъхнали двама мъже на 67 години, които са били с вторични забобявания – хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Общо починалите, при които е установен Covid-19, са 105.

1161 изследвани с PCR. 64 480 теста до момента. На 1000 българи един да е изследван всяка седмица, вече по двама се изследват на седмица. 23 от новите случаи са в София, в 921 са общо в столицата. Децата, засегнати от вируса, са от 1 до 16-годишна възраст.

Винаги сме казвали истината според анализа, който сме правели. Нито мерките бяха драконовкси, нито имаше декларации да си купиш хляб и сирене, но ги направихме навреме, коментира проф. Кантарджиев по повод скандала между Миролюба Бенатова и ген. Венцислав Мутафчийски.

От новорегистрираните случаи 23 са в София. Пазарджик – 3, Благоевград и Видин – по 2 случая. Плевен – 2, Кюстендил – 1, Смолян -1, В област Ямбол – 1.

С вируса са 233 лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки или 11% от медицинския персонал.

Има и добра новина – 573 са напълно излекувани, 28 само вчера са се отървали от заразата.

Цифрите говорят, че в нашата страна заболелите и починалите са по-малко. Правим достатъчно изследвания за държава с нашия ресурс. Със забавяне на случаите имаме една много по-подготвена система. Няма необучени медицински персонал, няма болница без предпазни средства. Това е благодарението на труда ни и благодарението на разбирането на правителството. Направихме мерките навреме“, похвали се проф. Кантарджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *