3 седмици в пика на пандемията над 10 семейства в Дупнишко без капка вода

Живеещите на улица “Здравец” в дупнишкото село Бистрица са вече трета седмица без вода, и то в коронавируса в Дупница. На улицата живеят 10 семейства, някои от тях са с малки деца. Спасяват се от безводието, като пълнят бидони от канала, който отвежда вода от водохващането над селото за язовир “Дяково” и е на метри от улицата им.

Венета Йончева, която е една от потърпевшите, заяви пред в. “Струма”: “Трета седмица няма вода в чешмите. След като спряха питейната вода при голямата авария в Дупница, оттогава сме без капка вода. На улицата ни направиха нов водопровод, но още не сме свързани към него, ползваме стария. Звънях във ВиК да дойдат да отпушат тръбите, най-вероятно са запушени след спирането на водата, но от там ми казаха, че фирмата, която изгражда новия водопровод, е виновна, тъй като не са си свършили качествено работата. При мен са двете ми малки внучета. Пълним вода от канала. Не може да се включи пералня, бойлер… А епидемията от Ковид се разраства”, заяви Йончева притеснена.

Съседката Калинка Минева допълни: “Откакто положиха тръбите, никой не е идвал от фирмата да ни свържат поне с новия водопровод. Ние по селата отглеждаме и животни, и те искат да пият вода, да им забъркаме храна… Наливаме от канала вода в бидони, за да може да има поне за миене и за тоалетната. За пиене носим от една чешмичка на около 500 м от домовете ни. В кой век живеем?! И преди имахме проблеми с питейната вода, но безводието не е било толкова дълго. Звъним във ВиК, оправдават се с фирмата. Ако има някакво разногласие между тях, ние не сме виновни да стоим без вода. Всички, които живеем на улицата, сме изнервени, решили сме да отидем в кабинета на директора на ВиК и да го питаме директно защо не вземе мерки?!”, категорична е Калинка Минева.

Фирмата, изграждаща водопровода, е обединение “Бистрица 2019”, като проектът за подмяна на водопровода и изграждане на помпена станция е на стойност 1 839 500 лв. без ДДС.

Кметът на село Бистрица предупреди съселяните си, че ще се наложи при строителните дейности да няма вода за по ден-два, но три седмици в пандемията да се оставят хората без капка вода е страшно.

В квартала, в който се намира улица “Здравец”, има и голям паркинг, на който туристи си паркират автомобилите и потеглят оттам пеш на разходка в планината. Сега около паркинга е разкопано, стърчат отломки от някогашния асфалт, има пътен знак, който е изваден и оставен встрани, гневят се хората и настояват фирмата строител, прибрала милионите за ремонта, да си свърши качествено

Репортер на “Струма” се свърза с фирмата, която полага новия водопровод в село Бистрица. От там отговориха:

“Няма как ние да сме причината за липсата на вода. Ще потече вода по тръбите на тези абонати, след като се изгради помпена станция, която да захранва новия водопровод с вода. Проблемът не е от нас”, категорични са от фирмата строител.

Още по-любопитно бе твърдението на управителя на ВиК Илия Илиев, който заяви вчера сутринта, че въобще не знае, че хората са седмици без вода. „На мен никой не ми е казал. Ще изпратя хора да проверят какво става”, заяви водният шеф.

Около 14 часа той заяви: “Само един сигнал е подаден едва в понеделник сутринта. Питах работниците, които отговарят на телефоните, те заявиха, че до този момент не е имало обаждане от абонати от с. Бистрица. След малко изпращам хора от ВиК заедно с фирмата, полагаща новия водопровод, да отстранят аварията”, заяви Ил. Илиев.

Факт е обаче, че живеещи на проблемната улица твърдят, че са звънили във ВиК многократно, но без резултат…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *