30 години от големия син митинг на „Орлов мост“ с 1 милион души

30 години от големия син митинг на „Орлов мост“ с 1 милион души

Преди 30 години в София се събра най-големият митинг в България. Той бе свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и остана в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи.

На 7 юни почти, народното недоволство събра почти всички столичани в пространството между „Орлов мост“ и голяма част от тогавашния булевард „Ленин“ – сега „Цариградско шосе“.

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС – политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации. СДС разпространява предизборен клип, в който се изтъква невижданата дотогава гражданска проява.

Емблематичният митинг преди 30 години продължи повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България – д-р Жельо Желев, а Щурците, Васил Найденов и Богдана Карадочева изпяха хитове, останали емблематични в зората на демокрацията.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *