30 лв. за легло на Златните, почивката в Албена на цени от Лято 2020

30 лв. за легло на Златните, почивката в Албена на цени от Лято 2020

С цел да привлекат повече български и чужди туристи много от морските ни курорти няма да вдигат цените на своите хотелски и ресторантьорски услуги това лято. За трета поредна година ваканцията в Албена ще бъде на същите цени. В Златни пясъци цените за нощувка пък започват от 30 лв.

Северното Черноморие откри сезона с малко отворени хотели и много отказани чуждестранни резервации, хотелиери обаче се надяват да примамят максимален брой с нова ценовата политика, съобщи Нова тв. В по-малките места за настаняване, сред които и къщите за гости, също не се предвижда увеличение на цените.

Техният пример ще последват и собствениците на заведения в курортите, които въпреки трудния сезон ще поддържат миналогодишните цени.

Браншовиците обаче масово се обединяват и около идеята ограниченията при влизане в страната за чуждестранни граждани от близки дестинации да отпаднат. Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова загатна в ефира на bTV, че текат активни дискусии относно разхлабването на режима за PCR тестове при влизане в България и се очаква съвсем скоро румънци да влизат в страната без изисквания.

Подобни идеи се превръщат в лъч светлина за най-сериозно пострадалия от пандемията сектор, който месеци наред се бори да излезе от черната статистика. Оказва се, че според проучването на MBL за хотелиерския бизнес в България през втората половина на 2020 приходите от нощувки в хотелите бележат 58% спад, а чуждестранните туристи са със 71 на сто по-малко спрямо 2019 г. Международните пътувания също са намалели значително заради отменените полети и противоепидемичните изисквания по границите.

Това принуди много българи, които обичайно почиват в чужбина, да изберат български курорти, но същевременно възпрепятства повече от 70% от чужденците да почиват у нас през 2020 г. Регионът, който предоставя най-много легла в места за настаняване на територията на страната, е Южното Черноморие. Именно там е отчетен и най-висок процент заетост – 37%, което е 1.5 пъти над средната на полугодието. На север 60 на сто от гостите в хотелите са били чужденци – близо 75% от тях са отсядали във висок клас места за настаняване. По Южното Черноморие пък са преобладавали българските граждани, половината от които са почивали в 4- и 5-звездни хотели.

Слънчев бряг пустее, големите хотели отварят на 1 юни

Слънчев бряг остава пуст през майските почивни дни заради липсата на чуждестранни туристи. Повечето големи хотели планират да отворят от 1 юни, но собствениците на места за настаняване са плахи в надеждите си относно западните пазари, съобщи bTV.

„Имаме озон, имаме йодни пари, имаме UV лъчи и прекрасен пясък, нека министърът на туризма да покани българи и чужденци, както направиха гръцкият и испанският министър“, коментира хотелиерът Румен Мончев.

Туроператори алармират, че до 26 юни руснаците имат забрана да пътуват, включително и до България. Украинците проявяват сериозен интерес към родните плажни ивици, проблемът с транзитното им преминаване през Румъния обаче остава.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.