300 шивачки заробени в цех в Петрич без дезинфектанти и защита

300 жени са оставени да работят без маски и без дезинфектанти в шивашки цех в Петрич, сигнализирали пред в. “Струма” техни близки с молба за съдействие, за да се предпазят от плъзване на заразата. Става въпрос за фирма, чиято база е в Промишлената зона на южния град.

Фирмата е немска, 3-мата й управители са гърци, но нито един от тях не е отишъл вчера в Петрич, за да вземе мерки за работниците въпреки извънредното положение. Това повдигна въпроса кой трябва да контролира струпването на едно място на хора в частните фирми, занимаващи се с производство, тъй като заповедта на здравното министерство за затваряне касае само ресторанти, закусвални, барове и игрални зали.

В конкретния случай кметът на Петрич Димитър Бръчков обясни, че би могъл да прати проверка само в общинска фирма, но не и в частна, и ни насочи към РЗИ – Благоевград. Шефът на здравната инспекция д-р Калоян Калоянов също отказа да се намеси, с мотива, че фирмата е частна, към момента забрана за работа на тези фирми липсва и държавата изцяло разчита на съвестта на работодателите.

В крайна сметка на сигнала реагира председателят на Областния кризисен щаб на Благоевград Бисер Михайлов, който веднага изпрати проверка във фирмата и половин час по-късно обясни, че “Омега текс” вече е с предписание за спешна дезинфекция на помещенията, регулярно измиване на подовете, щателен контрол на здравето на жените, които идват на смяна, както и преценка дали всички шивачки трябва да работят едновременно, още повече че в момента те не изпълняват спешна поръчка.

В същата ситуация попаднаха още много работници в подобни цехове. Благоевградчанин сигнализира, че в цех със 100 работнички, и то повечето пенсионерки, се работи въпреки риска от зараза. Той съобщи, че някои от работничките дори признали, че децата и са се прибрали от Италия, където са били на гурбет, но никой не спазва карантината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *