34 години след Чернобил: Радиация ли удари генерал Мутафчийски?

34 години след Чернобил: Радиация ли удари генерал Мутафчийски?

Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка в страната и тя е в рамките на нормата. Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Брифингът беше предизвикан заради множество публикации в социалните мрежи във връзка с пожара в Украйна, в областта на чернобилската електроцентрала и заради промяната във времето у нас – дъжд и вятър.

Прословутият пожар, обхванал няколко стотитин декара гора, вече е погасен, успокои Николай Николов.

На извънредната пресконференция присъстваха и ген. Венцислав Мутафчийски, както и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ. Генералът обясни, че той също получил множество обаждания от притеснени граждани и затова предложил на премиера Борисов да дадат пресконференция, за да успокоят хората.

Пожарът в чернобилската гора избухна на 4 април и преди дни бе напълно потушен.

34 години след аварията в Чернобилската атомна централа в Украйна на 26 април 1986 г., българските институции дадоха извънреден среднощен брифинг в Министерския съвет, посветен на Чернобил. Слава Богу темата не бе избухване на АЕЦ, а на пожар край злополучната централа в Чернобил. Но на “Дондуков” 1 се говореше за радиация. Тема достатъчно сериозна и всяваща страх и паника сред хората и навяваща мисли за онзи Чернобил преди три десетилетия, когато авторитарната власт в България криеше ужасяващите последици от атомната авария, пише Lupa.bg.

Брифингът в София на иначе празничния 20 април в 23 часа, бе ръководен от шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. В пресконференцията участваха началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Медиите научиха буквално минути преди 23 часа за извънредния брифинг в МС на тема „Радиация от Чернобил.“

По време на прякото излъчване по националните телевизии се появи странно наслагане на образите на главните действащи лица в брифинга.

Радиация сякаш удари извънредния брифинг, след като почти през цялото време образите на тв екрана станаха двойни, после тройни и потреперваха. Тази странна картина се видя по всички телевизии, които излъчват пряко сигнала, който подава БНТ.

Проф. Христомир Брънзов от НИМХ заяви, че въздушният пренос е от Украйна към България, но системата показва, че няма да има никакви промени в естествения радиационен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси е толкова малко, че не може да бъде отчетено, каза директорът на НИМХ.

Единствено не стана ясно защо извънредният брифинг бе воден от ген. Венцислав Мутафчийски, който е началник на оперативния щаб за борба с коронавируса и реално не отговаря за радиационното замърсяване и за прогнозата за времето.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *