36 млн. лева са загубите за туризма за Коледа и Нова година

36 млн. лева са загубите за туризма за Коледа и Нова година

Около 36 милиона лева ще са преките загуби за туризма само за Коледа и Нова година. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма. COVID -19 ще остави голяма част от българите на празниците вкъщи, но и пъувания към екзотични дестинации не липсват.

Тази година, за разлика от предишни, доста нашенци ще прекарат коледните празници в тесен семеен кръг и с по-скромен бюджет.

За да обърнат повече внимание на близките, а домакините да не прекарват часове в кухнята – в някои от ресторантите са готови да ви отменят в готвенето и за Бъдни вечер, и за Коледа.

Проверка показва, че в някои заведения в столицата постните ястия за 24-декември струват 75 лева, а за 25-ти гозбите стигат до 390 лева. Тази година поръчките за празничните менюта са скочили с 60%-70%.

Ако през миналата година за празника извън дома почти не се намираха места, то сега туроператори дори очакват откази от резервации в последния момент.

Да отидеш на Нова година в хотел и да прекараш новогодишната нощ в хотелската си стая – не е най-търсеното прекарване на празника.

Къщите за гости предлагат пакети от три нощувки. Цените варират спрямо локация, обзавеждане и брой стаи между 90 лева и 160 лева на човек.

И все пак най-предпочитани остават зимните ни курорти, но не липсват и резервации за чужбина. Там, където хората могат да заменят снега със слънцето и не се налага да останат под карантина, когато слязат от самолета.

За сравнение – в Египет цените започват от 960-970 лева за 7 нощувки. В Тунис от 940 лева започват тези, които могат да си позволят повече – Малдивите – 2800 лева на човек.

Всички обаче се надяват, че това да е последната година, в която празникът ще бъде с ограничения.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *