3700 фалшиви положителни проби за Covid-19 в Швеция

Фалшиви положителни резултати за коронавирус са положили хиляди в Швеция, предаде ДПА. Здравните власти признаха днес на пресконференция, че общо 3700 човека са дали положителна проба, без да са заразени. Неверните резултати са най-вече от Пи Си Ар (PCR) тестове на хора с леки симптоми, предава БТА.

Грешките били открити в две лаборатории, които анализирали ефективността на Пи Си Ар тестове, произведени в Китай. Те установили, че въпросните тестове не правят разлика между отрицателна проба и такава с ниска концентрация на вируса.

Тестовете са произведени в Китай от компанията Би Джи Ай Джиномикс (BGI Genomics). Партиди с тях са били продадени в много държави, съобщи още шведската Агенция за обществено здравеопазване, цитирана от Франс прес.

В Швеция неверните тестове са били използвани надомно между март и август. Въпросните хора ще бъдат уведомени тази седмица и в резултат се очаква броят на случаите в страната да бъде коригиран.

В Швеция са регистрирани 86 891 заразени, 5814 от които са починали, отбелязва Франс прес.

Шведската Агенция за обществено здравеопазване е информирала за проблемните китайски тестове компетентните власти в Европа и Световната здравна организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *