38-годишен гастарбайтер в Италия се яви на вчерашната матура

305-има се явиха на държавен зрелостен изпит по български език и литература в Дупница, при 271, завършващи тази година. Учениците в ПГ “Христо Ботев” в Дупница бяха по 10 души в стая и по двама квестори. За разлика от други години, не бяха хванати ученици да преписват по време на изпита, пише в. „Струма“.

Първите започнаха да излизат около 11,30 ч. Някои от тях бяха толкова притеснени, че не можаха да си спомнят по кой автор са писали, други пък бяха доволни, че са се представили добре.

Сред първите, излезли от изпита, бе Христиан Димчев. Той с радост заяви: “Мисля, че се справих добре и с трите модула. Готвих се за изпита последната една седмица. Не участвах в обучението по интернет, защото това за мен е губене на време. Няма да кандидатствам в университет. Получавам си дипломата и отивам да работя като строител в Англия. Дневната надница там е 80 паунда”, заяви зрелостникът, който е избрал и матура по философия.

Ивета Стоилова от село Бистрица, която ще кандидатства психология, заяви: “В класната стая всичко беше стриктно. Квесторите ни наблюдаваха под лупа. По време на изпита ми прилоша и ги помолих да си взема шоколад от чантата, наложи се да се консултират, но ми го дадоха. Беше ни разрешено д си свалим маската, имаше достатъчно разстояние между нас.

Бях чела творчеството на Елин Пелин и мисля, че се представих добре. Вторият ми изпит е по философия, ако вържа петица, направо влизам с оценката от дипломата в СУ, специалност “Психология”, коментира Ивета.

Тя заяви, че за нея онлайн обучението е било по-добро, отколкото да ходи на училище: “От вкъщи се учи по-спокойно. Нямах притеснения дали ще ме изпитват пред класа, или не. Аз одобрявам този вид обучение. В клас ми беше притеснено”.

Нейният съученик Кирил Т. пък беше на друго мнение: “Липсваше ми училището. Не одобрявам онлайн обучението. Няма емоции, съучениците ми липсваха… Четири години бяхме заедно и накрая не можахме и бал да си направим. На 26 юни ще се съберем в двора на училището, но усещането е друго, не е като да си на бал.

Обичам да пиша есета и не ми беше трудно да се справя. Очаквам най-малко оценка 4″, заключи Кирил.

Алекс Иванов се похвали, че учил само една седмица и се е справил добре. И на него му тежи, че няма да има бал: “Вече нямам мерак за бал. Мина ми тръпката. Добре че оставих за последния момент да си купувам дрехи за бала, та родителите ми не се охарчиха. Моя съученичка си е купила 4 рокли – една за първата вечер, друга за втората, трета за пред гостите, които щели да я изпращат, и четвърта, с която щяла ходи на бала на нейна приятелка. Щяхме да сме на Банско. Платихме по 180 лв. за две нощувки. Още не са ни върнали парите от хотела”, заяви Алекс Иванов.

Сред зрелостниците имаше и мъж на 38 години от Дупница, който се изчерви от срам пред младежите, с които е бил на изпит. Не пожела да назове името си, но заяви само, че сега е намерил време да си завърши средното образование, 10 г. е живял и работил в Англия и 5 в Италия.

Всички зрелостници, които излизаха от класните стаи, се събираха на групи и коментираха кой как се е справил с трите модула на изпита по български език и литература. За разлика от други години, нямаше майки, баби и бащи да чакат пред гимназията да излязат децата им от изпит.

На 3 юни е вторият държавен зрелостен изпит по избран предмет от завършващите. В Дупница голяма част от зрелостниците са предпочели да се явят на изпит по биология, следван от английски и философия. През последните години прави впечатление, че възпитаниците на ПГ по автотранспорт предпочитат философията за втори държавен изпит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *