3,8 милиарда евро отпускат за спасяване на икономиката в Гърция

Общо 3,8 милиарда евро ще достигне новия от финансови мерки за противодействие на коронавируса в Гърция. Правителственият пакет е 2 милиарда евро и допълнителни 1,8 милиарда евро от специалния фонд на Европейския съюз, който веднага се сформира, пише newsbg.eu.

Според министърът на финансите Христос Стайкурас следващите групи мерки ще зависят от развитието на пандемията. От първия пакет мерки, който беше приложен с акцент върху общественото здравеопазване, „има надхвърляне на 200 милиона евро в бюджета на Министерството на здравеопазването и, разбира се, каквото поиска, ще го има“, каза той.

Тримата отговорни министри на Финансите, Труда и Развитието, ще обявят днес конкретни предложения за това как новият пакет от мерки ще се отрази в повишаване на ликвидността на бизнеса и работниците. Според г-н Стайкурас, 1 милиард евро ще бъдат разпределени за предприятия и 1 милиард евро за служители, самостоятелно заети лица, на свободна практика и тези, които имат собствена работа и служители.

„Периметърът е 700 000 работници“, каза той и добави, че „ще бъдат предприети допълнителни мерки за всички засегнати предприятия, като мерките надхвърлят 1,5% от БВП и ще го надвишим.“

Обяви също, че ще има намеса за наемите при спиране дейността на магазини и заведения. Той обаче даде да се разбере, че „никой бизнес няма да получи подкрепа, ако пристъпи към уволнения на работници и служители“.

Финансовият министър изпрати ясно съобщение до банките в подкрепа на онези, които са в затруднение. „Банковата система трябва да предприеме повече инициативи за улесняване на физическите лица „, каза той, като изясни, че трябва да има вертикално ограничение за клоновите операции. Той обаче оцени, че въз основа на настоящите данни растежът ще бъде нулев тази година, а в Европа ще бъде около -1,5%.

По отношение на работещите разходите се изчислява, че могат да достигнат 1,5 милиона евро. Първият пакет за подпомагане предвижда изплащането на еднократна месечна помощ в размер на 400 евро, а държавата ще покрива осигурителните им вноски въз основа на текущата заплата. В допълнение към бизнеса, спират се данъчните задължения, а социалните помощи за безработни се увеличават.

Зелена е светлината от Еврогрупата за първия набор от мерки, оценени на най-малко 2 милиарда евро, но е сигурно, че сметката ще нарасне в областта на държавните помощи и гаранции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *