4-годишно дете с пневмония, майка му се върнала от Италия

Четиригодишно момиче с двустранна пневмония и съмнение за коронавирус е настанено във великотърновската болница. Бащата на детето Георги Величков разпространи във Фейсбук сърцераздирателно съобщение: „Дъщеря ми Калина, която е 4-годишна, е с двустранна пневмония, със съмнения за коронавирус.

В изключително тежко състояние и е със затруднено дишане. Намира се в Окръжна болница Велико Търново, в педиатрията. Държат ги с жена ми вече от часове, състоянието й се влошава, но никой не предприема нищо, за да бъде настанена и лекувана. В болницата са объркани, не знаят как да я лекуват. Моля, споделете. И се пазете. Вирусът не засяга само старите.”

Директорът на търновската болница д-р Стефан Филев потвърди, че такъв случай при тях действително има. Той обаче отрече персоналът на болницата да не е обърнал на детето необходимото внимание.

„Детето е настанено в отделението по педиатрия. Има наистина двустранна остра пневмония. Веднага му е взета проба за коронавирус, която е изпратена за изследване в София. Резултатите обаче още не са готови, затова и към този момент не може да се каже, че пациентката е заразена с коронавирус”, каза шефът на болницата. Той беше категоричен, че персоналът на отделението по педиатрия е действал напълно адекватно и по правилата и е обърнал необходимото внимание на болното дете.

„Въпреки това, за да се успокоят родителите, съм извикал втори консултант, който е прегледал отново детето и предстои да си даде становището. Аз обаче искам да попитам родителите къде са били толкова време? Защото една такава тежка пневмония не се развива за 1-2 дни. Защо детето не е било доведено в болницата по-рано? И вярно ли е, че майката само допреди седмица е била в Италия? Ако е така, след като се е върнала, защо не е минала задължителните прегледи и карантината, а си е позволила да създаде опасност за детето си”, възмущава се д-р Стефан Филев. Според медицинско лице от отделението по педиатрия, където е настанено 4-годишното момиче, в случая се касае за тежка пневмония, но не е и за коронавирус, така че място за паника нямало.

Репортер се опита да осъществи връзка с бащата Георги Величков чрез профила му във Фейсбук и да му зададе въпроса: Вярно ли е, че майката на момичето е била в Италия и след връщането си извършвала ли си е преглед и пазила ли е карантина. Както и откога са започнали да се проявяват симптомите на болестта на детето. Бащата обаче така и не отговори на журналистическите въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *