4 г. шефката на ТЕЛК-1 живяла незаконно в старческия дом в кв. „Струмско“

Шефката на ТЕЛК в Благоевград д-р Елена Дюлгерова-Мелинова е живяла 4 години незаконно в общинския старчески дом в кв. „Струмско“. Скандалът гръмна след пожара в социалната институция в понеделник, когато станало ясно, че персоналът от години няма достъп до 306 стая, пише в. „Струма“. По време на инцидента лекарката била в стаята заедно с майка си, която е дементноболна, но без да е освидетелствана.

Майката и бащата на лекарката били настанени в двойна стая през 2016 г. Бащата починал през март, дотогава лекарката спяла между родителите си на походно легло, а след смъртта на единия родител заела леглото, разкриха от персонала. Как родителите й са били настанени в дома за стари хора, не е ясно, тъй като майката не отговаря на изискванията заради здравословните си проблеми. Д-р Дюлгерова изобщо не допускала персонала на дома през вратата на стаята им, сутрин излизала на работа и вечер се връщала, като през деня е осигурявала външни хора да обгрижват родителите й. В момента тя е в болнични и затова по време на пожара била „у дома“.

Служители разкриха, че в момента стаята е в ужасно състояние и не може да се обитава, без да й се направи ремонт. При отварянето й се видяло, че навсякъде е затрупано с кутии със скъпи подаръци, имало остатъци от храна, които развъдили хлебарки и дори мишки. Д-р Дюлгерова обяснила настаняването на родителите й в старческия дом с факта, че собственото им жилище в Благоевград било на 5-ия етаж, без асансьор и затова не било удобно, тъй като не можели да излизат навън.

Със заповед от завчера д-р Дюлгерова и майка й са изведени от Дома за стари хора в кв. „Струмско”. Два микробуса не побрали багажа, изнесен от стаята и закаран в къща на позната на семейството в с. Бараково, където лекарката и майка й се настанили да живеят, разказаха неофициално служители на дома.

Писмени обяснения са изискани от целия персонал на дома начело с ръководителката му Таня Иванова, както и от Милена Донева, ръководител на комплекс „Социални услуги за стари хора” в община Благоевград, чиито конкретни ангажименти са свързани с ръководството и дейността му. Защо двете са си затваряли очите, уведомили ли са кметския екип и кой ще плати разходите, направени през изминалитне 4 г. с незаконното ползване на стаята за сметка на данъкоплатците от д-р Дюлгерова, тепърва ще се разнищва.

За прецедента е уведомен и директорът на „Социално подпомагане” – Благоевград Александър Балев, с чиято заповед стават всички настанявания в дома. М. Донева отказа вчера да коментира скандалния случай.

„Родителите на д-р Дюлгерова са кандидатствали и са настанени в дома като всички останали потребители, майка й няма документ, че страда от деменция, и на практика двамата са отговаряли на условията“, посочи Ал. Балев и призна, че как самата лекарка се оказала в стаята им, трябва да кажат ръководителите на социалната услуга към общината.

Д-р Елена Дюлгерова е председател на Първи ТЕЛК състав в МБАЛ – Благоевград. През февруари миналата година тя бе в центъра на друг скандал за лишаване на четирима възрастни с психични заболявания от инвалидна пенсия в продължение на 2 години. Точно толкова престояли медицинските им досиета в ТЕЛК – Благоевград, където се издават експертните решения за трудоустрояване на лица със заболявания.

На драстичния случай се бе натъкнала Меглена Чакалска, старши специалист в Регионалната картотека за медицински експертизи (РКМЕ) към РЗИ – Благоевград, която на 14 юни 2018 г. получила от Първи ТЕЛК – Благоевград медицински досиета на четирима пациенти, сред които и това на 75-годишния пенсионер, настанен в Дома за възрастни хора с психични заболявания в село Петрово, община Сандански, който бил освидетелстван на 26 май 2016 г. в Първи ТЕЛК на МБАЛ – Благоевград. Двегодишното закъснение за връщане на досието силно впечатлило служителката, която подала докладна в РЗИ. Извършената проверка е установила, че освен двегодишното престояване в Първи ТЕЛК, експертното решение било скъсано, а пациентът, който имал 80% инвалидност, така и не получил екземпляр от него.

По случая бяха поискани обяснения от председателя на Първи ТЕЛК в Благоевград д-р Елена Дюлгерова-Велинова, след което й бе съставен акт за административно нарушение на Правилника за устройство и организация на медицинските експертизи и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов й наложил три глоби по 200 лв., които тя обжалва в Районен съд – Благоевград.

За скандално забравените медицински досиета бе информиран и директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев, който наказа с предупреждение за уволнение шефката на Първи ТЕЛК Елена Дюлгерова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *