4 жени от Разлог с плетки и бродерии борят стреса от натовареното ежедневие

4 жени от Разлог с плетки и бродерии борят стреса от натовареното ежедневие

Интересна изложба на ръкоделия спретнаха четири жени от Разлог. Творбите на дамите показват сръчността на разложката жена и са израз на любовта им към родния край, местния бит, обичаи и традиции. Плетени и бродирани ризи и блузи, шевици, покривки и одеяла, мънистени колани и ред други красиви и оригинални неща са изложили четири жени от Крапата махала в Разлог.

Поводът за изложбата е бил Денят на жената – 8 март, но само три дни след откриването бе обявено извънредното положение в страната, което затвори редица обекти, в т.ч. и музеите. Два месеца и половина по-късно изложбата вече радва окото на ценителите, а две от авторките на тези красиви произведения – стоматоложката д-р Бойка Чеканьова и учителката Зорка Лачина, репортер на в. „Струма” срещна в градинката пред музея на сладка приказка и на по чашка горещо кафе.

„Решихме да покажем какво правим вкъщи през свободното си време. Инициатор бе г-жа Лачина, която е човек с дългогодишен опит в тази сфера и повечето неща са нейни”, споделя д-р Бойка Чеканьова, която е закърмена още от малка с изкуството да плете и бродира от своята майка. Сега е работещ пенсионер и намира в бродирането успокоение след напрегнатото си ежедневие като стоматолог.

„Моята майка ме научи от много мъничка и да плета, и да бродирам, но се занимавам повече в последно време. Доставя ми голямо удоволствие. Така си лекувам нервите, тъй като ежедневието ми е много напрегнато. Работещ пенсионер съм и за мен това е средство за спокойствие и същевременно излиза нещо красиво от двете ми ръце. Нощите ми са малко неспокойни и оползотворявам времето си по този начин. Случвало ми се е да заспивам с игла в ръка, толкова ме грабва”, споделя д-р Бойка Чеканьова.

Стотици са нещата, които пък пенсионираната учителка Зорка Лачина е изработила през живота си. Запалва се по плетачество и везмо още като млада и тази страст продължава и до днес въпреки завидната й възраст.

„Моите продукти са по-съвременни и всичко, което съм направила, съм го гледала от списания и съм го работила с удоволствие. След като изработя един предмет, си го поставям някъде вкъщи и цяла седмица си го гледам за удоволствие на душата, за лекуване на нервите, просто ми доставя радост. Запалих се още като млада, най-напред по бродериите. Виждах, че се продават много списания, и реших да започна да бродирам. Вече бях омъжена, а децата бяха поотраснали, но все още учех и наред с ученето, като майка на две деца започнах и да бродирам. Така се увлякох, та и до ден-днешен. Сега вече съм на възраст и по-малко се занимавам с това, но все още ми носи невероятно удоволствие.

Всички дрехи, които съм си направила, съм ги носила. Ръкоделието винаги прави впечатление на хората, поздравяват ме за това, че нося такива ръчно бродирани и плетени неща. В годините назад като учител на манифестации винаги съм ходела с изработени от мен неща и целият град знаеше, че се занимавам с това. Често при мен идваха жени, за да питат за определени бодове, и винаги с удоволствие съм показвала”, споделя учителката Зорка Лачина.

Смо блузите на една и две игли, които си е изплела лично за нея, са над 50. Лачина дори е правила самостоятелна изложба преди няколко години, на която е представила 56 свои продукта.

Свои ръкоделия на изложбата са представили още известната везбарка Веска Жегова, която също от години се занимава с това, и детската учителка Силвия Попова. ,,Живата традиция – ръкоделия на жените от Крапата махала”, така кръстили четирите дами изложбата, която все още е в музея и ще радва посетителите му и през част от този месец.

Да запалят поне мъничко искрицата към ръкоделието в младото поколение, това е желанието на четирите жени, които споделят, че ако само един се запали, за тях ще бъде удоволствие.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *