4 жени от Разлог с плетки и бродерии борят стреса от натовареното ежедневие

4 жени от Разлог с плетки и бродерии борят стреса от натовареното ежедневие

Интересна изложба на ръкоделия спретнаха четири жени от Разлог. Творбите на дамите показват сръчността на разложката жена и са израз на любовта им към родния край, местния бит, обичаи и традиции. Плетени и бродирани ризи и блузи, шевици, покривки и одеяла, мънистени колани и ред други красиви и оригинални неща са изложили четири жени от Крапата махала в Разлог.

Поводът за изложбата е бил Денят на жената – 8 март, но само три дни след откриването бе обявено извънредното положение в страната, което затвори редица обекти, в т.ч. и музеите. Два месеца и половина по-късно изложбата вече радва окото на ценителите, а две от авторките на тези красиви произведения – стоматоложката д-р Бойка Чеканьова и учителката Зорка Лачина, репортер на в. „Струма” срещна в градинката пред музея на сладка приказка и на по чашка горещо кафе.

„Решихме да покажем какво правим вкъщи през свободното си време. Инициатор бе г-жа Лачина, която е човек с дългогодишен опит в тази сфера и повечето неща са нейни”, споделя д-р Бойка Чеканьова, която е закърмена още от малка с изкуството да плете и бродира от своята майка. Сега е работещ пенсионер и намира в бродирането успокоение след напрегнатото си ежедневие като стоматолог.

„Моята майка ме научи от много мъничка и да плета, и да бродирам, но се занимавам повече в последно време. Доставя ми голямо удоволствие. Така си лекувам нервите, тъй като ежедневието ми е много напрегнато. Работещ пенсионер съм и за мен това е средство за спокойствие и същевременно излиза нещо красиво от двете ми ръце. Нощите ми са малко неспокойни и оползотворявам времето си по този начин. Случвало ми се е да заспивам с игла в ръка, толкова ме грабва”, споделя д-р Бойка Чеканьова.

Стотици са нещата, които пък пенсионираната учителка Зорка Лачина е изработила през живота си. Запалва се по плетачество и везмо още като млада и тази страст продължава и до днес въпреки завидната й възраст.

„Моите продукти са по-съвременни и всичко, което съм направила, съм го гледала от списания и съм го работила с удоволствие. След като изработя един предмет, си го поставям някъде вкъщи и цяла седмица си го гледам за удоволствие на душата, за лекуване на нервите, просто ми доставя радост. Запалих се още като млада, най-напред по бродериите. Виждах, че се продават много списания, и реших да започна да бродирам. Вече бях омъжена, а децата бяха поотраснали, но все още учех и наред с ученето, като майка на две деца започнах и да бродирам. Така се увлякох, та и до ден-днешен. Сега вече съм на възраст и по-малко се занимавам с това, но все още ми носи невероятно удоволствие.

Всички дрехи, които съм си направила, съм ги носила. Ръкоделието винаги прави впечатление на хората, поздравяват ме за това, че нося такива ръчно бродирани и плетени неща. В годините назад като учител на манифестации винаги съм ходела с изработени от мен неща и целият град знаеше, че се занимавам с това. Често при мен идваха жени, за да питат за определени бодове, и винаги с удоволствие съм показвала”, споделя учителката Зорка Лачина.

Смо блузите на една и две игли, които си е изплела лично за нея, са над 50. Лачина дори е правила самостоятелна изложба преди няколко години, на която е представила 56 свои продукта.

Свои ръкоделия на изложбата са представили още известната везбарка Веска Жегова, която също от години се занимава с това, и детската учителка Силвия Попова. ,,Живата традиция – ръкоделия на жените от Крапата махала”, така кръстили четирите дами изложбата, която все още е в музея и ще радва посетителите му и през част от този месец.

Да запалят поне мъничко искрицата към ръкоделието в младото поколение, това е желанието на четирите жени, които споделят, че ако само един се запали, за тях ще бъде удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *