„4 лапи“: Зоопаркът в Благоевград прилича на концлагер за животни

Организацията „Четири лапи“ оприличи зоопарка в Благоевград на концлагер и постави няколко въпроса към кмета Румен Томов, който отиде в зоологическата градина и се снима пред клетката на лъва.

Поводът за гневната реакция бе съдбата на двете новородени лъвчета, чиято история бе разказана в ефира на bTV. След репортажите, които показаха, че двете новородени са на ръба на оцеляването, градоначалникът направи следното изявление:

Двете лъвчета, които се родиха в зоопарка в Благоевград, миналият петък вече са в столична ветеринарна клиника, където за тях ще се погрижат специалисти. Целта е докато са там, да бъдат положени всички медицински грижи, които са необходими, за да се съхрани живота и здравето им.

Междувременно, община Благоевград започва ремонт и разширяване на клетката, за да се осигурим място за лъвчетата, когато се приберат. Тази сутрин направих оглед на място на зоопарка и клетката на лъвовете, до която ще изградим новата, която ще приюти малките лъвчета.

Както заявих и вчера, има хора, които проявиха интерес и желание, да осиновят лъвчетата. Те ще ни помогнат финансово, за да им създадем условията, които са им необходими, за да живеят и растат в нашия зоопарк.

Вече разпоредих, да се полагат специални грижи и за лъвицата, да и се осигури подходяща храна, за да укрепне след раждането.

Ще се консултираме за всичко, което касае отглеждането на лъвчетата с Фондация „Четири лапи“, както и с други организации, които имат експертиза и опит, за да им осигурим най-добрите условия. Надявам се, че съвсем скоро, те ще радват децата на града.

От фондацията обаче поставиха следните въпроси:

  • Новородените лъвчета били в клиника в София, където за тях щели да се погрижат, а кметът щял да потърси помощ от “Четири лапи”. Чудесен завършек на историята, нали?
  • Но не се заблуждавайте – лъвчетата не са при нас и официално помощ от “Четири лапи” за спасяването им никой не е потърсил.
  • Защо кметът на Благоевград не казва в коя клиника са животните? Защо едва днес е потърсена помощ, при положение, ще още във вторник състоянието на лъвчетата беше тревожно? Кой преценява дали и кога да се търси помощ, при положение, че ветеринарният лекар и управител на зоопарка в Благоевград е в отпуск? Кой ще понесе отговорност за този случай, както и за “изчезналото” новородено мече в началото на миналата година?
  • Какъв е смисълът от съществуването на този концлагер за животни? Въпроси, на които надали някога ще получим отговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *