412 от 11 150 малки ученици в Пиринско не влязоха в класните стаи

412 от 11 150 малки ученици в Пиринско не влязоха в класните стаи

Щастливи и развълнувани като в първия учебен ден. Така благоевградски учители и директори определиха учениците от начален етап, които вчера отново влязоха по класните стаи. Така след повече от месец прекъсване децата от 1 до 4 клас се върнаха на училище, а педагози коментираха, че не по-малко радостни от учениците са техните родители.

Как стартираха подновените присъствени учебни часове и каква е ситуацията, съобщава в. „Струма” след проверка в няколко благоевградски училища. Още от рано сутринта пред VIII СУ цареше истинско оживление. Най-нетърпеливите родители и деца взеха да пристигат към 7 и 30 часа, или половин час преди началото на първия час. Впечатление направи, че всички ученици са с лични предпазни средства – маски, шлемове. Обстановката бе спокойна и докато изпращаха синовете и дъщерите си, някои майки обсъждаха помежду си дали да дойдат да ги вземат в 16 и 30 или в 17 часа.

Съгласно мерките за безопасност 415-те ученици в начален етап влизаха през два входа. Новото е, че на единия вече има монтирана терморамка и чрез нея се извършва т.нар. сутрешен здравен филтър. Любопитното е, че устройството е специално преработено за деца и е съобразена с по-ниския им ръст. Затова и самият уред за мерене на температурата на китката е на по-малка височина. Така за кратко време под зоркия поглед на двама педагогически специалисти от колектива през рамката минаха половината ученици, а другата част влезе през централния вход, където температурата им бе измервана с безконтактен термометър.

„Едно от нещата, което ми направи впечатление, е, че в очите на някои деца имаше сълзи. Просто са много развълнувани, че са отново на училище. Другото е, че родителите проявяват необходимата отговорност и не пускат на деца на училище, ако се чувстват неразположени”, коментира медицинското лице на училището и констатира, че нито термометърът, нито рамката са засекли повишена температура при някои от влизащите.

Наред с новото устройство, с пари от бюджета на VIII СУ и средства, отпуснати от МОН, във всяка една от 18 класни стаи, в която се обучават учениците от начален етап, са осигурени електрически пречистватели на въздуха. Такива са поставени и в учителската стая, медицинския кабинет и компютърните зали на 1-4 клас.

В залата за хранене пък действа нова бактерицидна лампа, а съгласно заповед на директора Сергей Биров дезинфекционните дейности на класни стаи и коридори се извършват сутрин, през/след голямото междучасие, на обяд и след приключване на учебните занятия.

Биенето на звънеца и превключването към нормалния ритъм бе съпроводено и с обичайните съпътстващи дейности. Домакинът на училището мина по стаите, за да запише желаещите за обяд, а медицинското лице да установи отсъстващите ученици.

По повод създадената организация от ръководството на VIII СУ споделиха, че към днешна дата отсъстват 5 педагогически специалисти, ползващи отпуск по болест поради карантиниране или отпуск след прекарано инфекциозно заболяване в съответствие с разпоредбите на КТД за системата на предучилищното и училищното образование. На всички тях има осигурени заместващи учители.

Поради здравословни причини по чл.115а, ал. 4, т. 1 от ЗПУО от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на ИКТ се обучава един ученик от 3 клас.

По желание на родителите предстои процедура по чл 115а, ал. 4, т. 3 от ЗПУО за обучение на един ученик от 4 клас в електронна среда от разстояние чрез използване на ИКТ.

С оглед на това, че част от учителите са с по няколко специалности и преподават и в начален, и в прогимназиален етап, тоест и присъствено, и дистанционно, и направена необходима синхронизация и часовете за всички са по 30 минути.

Че децата са спокойно и първият час е преминал нормално, каза класният ръководител на 1 „б” в IV ОУ Тони Панайотова. Директорът Илиян Чапкънов допълни, че още няма информация колко деца не са дошли на училище и ще я изиска по време на голямото междучасие, но предположи, че отсъстват единици или само няколко от общо 150 ученици 1-4 клас. Добрата новина е, че на фона на месец ноември, когато половината колектив или общо 15 учители бяха болни и поради тази причина от IV ОУ подадоха предложение и получиха разрешение от министър Вълчев да преминат към обучение в електронна среда от разстояние, сега, както увери Ил. Чапкънов, отсъстващи учители няма и всички са на работа.

„ В начален етап от 191 ученици, отсъстват 4. Всички колеги са на работа. Към момента няма подадения заявления за обучение в електронна среда от разстояние”, коментираха от ръководството на V СУ.

Директорът на VII СУ д-р Лилия Стоянова сподели, че и учителите, и учениците се радват отново да са на училище и да учат присъствено. ”Какво е необходимо, всичко е направено”, увери д-р Стоянова, която вчера следобед бе заета с организацията по раздаването на пристигналите от МОН устройства.

Справката на Регионалното управление на образованието в Благоевград показва, че само 13 родители, при 11 150 обучаващи се в начален етап в областта са подали заявления вместо присъствено децата им да учат дистанционно. 10 от исканията са по здравословни причини и 3 по собствено желание, или преценка на родителите.

На училището вчера не са отишли 412, или 3.6% от общия брой ученици / 1-4 клас/. Тоест по класните стаи са влезли общо 10 751 деца. На някои места родители не са пуснали децата си на училище превантивно – да не си измокрят краката в дъжда, а не че са болни.

Радващото е, че от 94 училища, обучаващи ученици в начален етап, в общо 41 няма нито един отсъстващ ученик, а в много от останалите институции броят на недошлите е между 1 и 5.

„Имайки предвид обстоятелствата и пандемичната обстановка, ситуацията по училищата е нормална и спокойна. Хубавото е, че не се наблюдава концентрация на отсъстващите ученици в дадени места, региони. Също така нито един учител в нито едно училище не е изразил нежелание или несъгласие да изпълнява служебните си ангажименти”, изтъкна началникът на РУО Ивайло Златанов и уточни, че се върви към присъствено обучение при спазване на всички мерки. В тази връзка Ив. Златанов е препоръчал на директорите заедно с учителите по места да мотивират учениците за носенето на лични предпазни средства.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *