44 шивачки от цеха на Клаудио Мароки сами попълниха молбите си, обещаха им евентуално през юни заплати

След едномесечен платен отпуск вчера около 60 шивачки на саи от обувния цех на италианеца Клаудио Мароки бяха извикани на събрание в цеха, на което управителката на цеха Мария Гопева им поставила ултиматум – или да излязат в неплатен отпуск за неопределено време, или да отидат на трудовата борса, пише в. „Струма“.

Работничките поискали да им се изплатят заплатите и ваучерите за храна за месеците март и април и Гопева провела разговор по телефона с Мароки, който попарил надеждите на шивачките да си получат заработените пари. „Ако цехът заработи през юни, поетапно ще им изплатя заплатите за двата месеца”, бил отговорът на работодателя.

По телефона той уверил шивачките, че има договорка с италиански цехове в България да дават работа на цеха в Дупница и да му плащат на седмица. С тези пари щял да им плаща заплатите за март и април.

Шивачките, уплашени да не бъдат уволнени, се страхуваха да говорят открито за проблемите на работното си място. Почти всички са теглили кредити, вноските за които се превеждат директно от счетоводството на фирмата. При проверка обаче те установили, че от 3 месеца не са превеждани вноските им.

Повечето от работничките – 44, са приели да излязат в неплатен отпуск, като сами са попълнили молбите, притиснати от обстоятелствата. Само 16 не са се съгласили да излязат в неплатен отпуск и са напуснали събранието, коментираха хора, които работят.

Много от шивачките живеят сами и са в паника как ще се справят с месечните разходи – за деца, сметки, храна… В много от семействата работи само един, и то в цеха на Мароки. Шивачките няма да получат заплати и през юни, тъй като през май са в неплатен отпуск. Тези, които се регистрират в Бюрото по труда, ще получават по 9,00 лв. на ден обезщетение за безработица.

Всички работещи в цеха около 80 жени и мъже бяха в принудителен едномесечен платен отпуск. За месец февруари шивачките са получили заплатите си на три транша от по 100-200 лв. През март те стачкуваха на работните си места, като отказаха да работят, докато не им се изплатят заплатите. Те получиха месечната си заплата, но след проверка на Инспекцията по труда и РЗИ – Кюстендил за неспазване на хигиенните изисквания по време на пандемия от коронавирус шивачките бяха пуснати в платен отпуск. От Инспекция по труда заявиха тогава, че са издали предписания за изплащане на заплатите на шивачките. Предписания са дадени и от РЗИ – Кюстендил да се приведат работните места така, че да отговарят на изискванията на Националния оперативен щаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *