48 държави са дали разрешение за откриване на изборни секции зад граница

48 държави са дали разрешение за откриване на изборни секции зад граница

„Към днешна дата 48 държави са дали разрешение за откриване на изборни секции зад граница. Италия, Гърция и Канада, където има големи български общности, все още не са дали разрешения във връзка с предстоящия вот.

Чехия не е дала съгласие за разкриване на секции извън посолството ни в Прага“. Това съобщи постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов на брифинг във връзка с организацията на изборния процес, предаде БГНЕС.

Кондов съобщи още, че на изборите на 2 октомври няма да може да се гласува с лични документи, чийто срок е изтекъл. Кондов подчерта, че МВнР търси възможност за организиране на 3 секции за гласуване в посолството на България в Прага, за да се избегне струпване. Вече има подадени над 16 хиляди заявления за гласуване от наши сънародници зад граница, стана ясно от думите на Кондов.

Той призова българите в чужбина да подават максимален брой заявления, защото това ще ускори и облекчи процеса по гласуване. Към 9 часа тази сутрин най-много заявления са подадени в Турция – 10146, след това са във Великобритания – 1147, Германия – 1012, Испания – 705, САЩ – 566 и Италия – 310.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *