50% спад на туристите в село Баня заради страх от заразата

Трудно начало за туристическия бизнес в Разложко отчитат представители на бранша в региона. Седмица след като здравните власти разрешиха заведенията и плажовете да заработят, бизнесът отчита спад на посещаемостта от над 50%, пише в. „Струма“. Повече са били посетителите през уикенда, но през седмицата те са предимно местни. Според бранша основният фактор за спада е страхът у хората заради Ковид-19, но не изключват и липса на финансови средства предвид нарасналата безработица в страната след двата месеца извънредно положение.

В разложкото село Баня, което през последните няколко години се наложи като целогодишна СПА дестинация, все още голяма част от обектите не работят, въпреки че в предходните години по това време туристопотокът е бил значителен. Минимален е и броят на басейните, които заработиха, но легловите бази към тях все още остават затворени. Собствениците на такива обекти споделят, че заради намаления капацитет на местата тази година ще се наложи да ограничат външните посетители.

„Началото е трудно, туристопотокът поне на този етап е намалял доста и ако трябва да направим съпоставка спрямо същия период на миналата година, той е наполовина. Може би хората се страхуват, може би нямат пари, но по-скоро е първото. Към момента ние сме пуснали само заведението и басейна към комплекса, а легловата база смятаме да пуснем този уикенд за 24 май. Ще се наложи да ограничим външните посетители на басейна, тъй като заради ограниченията шезлонгите ни са с 50 места по-малко. Най-напред ще осигурим места за хората от комплекса и ако той е пълен, външни посетители на басейна няма да пускаме. Когато легловата база не е заета изцяло, тогава ще пускаме хора, които не са наши гости”, каза Мариана Терзиева, собственик на комплекс в село Баня.

Тя призна, че това неизбежно ще доведе до спад на оборотите, но е категорична, че няма да има увеличение на входните такси за басейна и цените на туристическата услуга, няма да има и съкращения на персонал. Смята да кандидатства и по програмата 60/40. Мариана Терзиева сподели, че с оглед на изискването за дезинфекция на стаите, те ще са без заетост за по ден между отделните настанявания.

По-малко посетители отчита и Александър Золотариов, собственик на хотел и басейн. Той заяви, че е намалил броя на шезлонгите си с 1/3, за да отговорят на изискването за отстояние. Той също сподели, че през уикенда е имало повече посетители, но през седмицата те са на минимум, предимно местни. Ал. Золотариов не иска да дава прогнози за летния сезон, но е оптимист по отношение на туризма в селото. Той смята, че заради минералната вода то ще се радва на повече туристи, дори и броят им да е по-малък от предходните години.

По-малко посетители отчитат и от останалите заведения в курортното село. Оттам също отдават това основно на страха от зараза въпреки честите дезинфекции.

Големите хотели все още остават затворени. Някои от тях обявиха, че ще стартират към края на май, а персоналът вече е предупреден. Басейните към тях също все още не са отворени. Други хотели ще започнат работа през юни или юли.

Като цяло бизнесът не очаква силен сезон, но надеждите са поне през активните месеци страхът да отмине и туристите да се увеличат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *