509 школа със статут на иновативни за учебната 2021/2022

509 школа със статут на иновативни за учебната 2021/2022

509 школа от всички области в страната ще бъдат със статут на иновативни и ще бъдат включени в списъка за следващата учебна 2021/2022 г. Това е предложено в проект на Министерския съвет, качен за обществено обсъждане.

В иновативните училища са въведени нови учебни практики, предмети и програми, класните стаи са подредени по нетрадиционен начин. Те кандидатстват за придобиване на статута в рамките на до 4 години и обхващат всички или част от учениците. Всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

Иновациите в образователната система имат за цел да подобрят резултатите на учениците, да повишат мотивацията им за учене, участието им в училищния живот и да развият креативното си мислене, различни компетентности и емоционална интелигентност.

72 от училищата, които ще бъдат включени в списъка за следващата учебна година, ще носят статута за първи път. Останалите 437 школа пък ще продължат да се наричат иновативни. В една част от тях периодът, за който са въведени новите практики, все още не е приключил. Останалите пък са с приключваща иновация през учебната година 2020/2021, но са одобрени с нова такава.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *