56-годишен подписа отказ от лечение на Ковид в Сандански, след 24 ч. се върна с молби

56-годишен пациент с Ковид, напуснал завчера болницата в Сандански, 24 часа по-късно поиска пак да го приемат за лечение, защото вкъщи вдигнал температура и се уплашил. В редакцията на в. „Струма“ позвънила Славиния Гергьовска да сигнализира, че баща й Стойчо Гергьовски от 3 часа стои пред вътрешно отделение на болницата в Сандански с температура и лекарите не искат да го приемат.

Жената обясни, че самата тя е с коронавирус на лечение в болничното отделение на МБАЛ „Югозападна болница” в Петрич и затова не може да отиде с баща си и не знае какво се случва. Тя призна, че не е наясно с причините за отказа, обяснили й, че баща й предния ден сам си тръгнал от болницата, но бе притеснена за състоянието му, тъй като страдал от придружаващи сърдечни заболявания.

Репортер се свърза със завеждащия вътрешно отделение на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Благоев, който съобщи подробностите около случая:

„Въпросният болен вчера се разписа, че по собствено желание, доброволно напуска вътрешно отделение и по собствено желание приключва лечението. Днес същият човек пристига и казва, че пак искал да се лекува при нас. Как става това?! Тук всеки ден се изписват по 14 човека и толкова се приемат!“, не скри възмущението си лекарят. Той обясни, че пациентът е с Ковид и преди да си тръгне, 8 дни бил на лечение в отделението.

„При нас има закон – информираното съгласие на болния. Насила нито може да приема антибиотици, нито да му правим кръвни изследвания, нито да го снимаме, ако пациентът не се съгласи. В противен случай болният може да ме осъди за насилствено лечение. Дъщеря му ме заплашва, че щяла да викне всички телевизии и да ме даде под съд. Казах й да ги вика, откога чакам да дойдат телевизиите, за да им кажа за какво става въпрос! Тя не знае, че съм по 24 часа в болницата и нямам време да се занимавам с глупости. По заповед на главния лекар, само по тази причина, приемам този човек пак и ви казвам, че той въобще не е в безпомощно състояние. Има късмет, че има свободно легло“, заключи завеждащият вътрешно отделение д-р Благоев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *