59% от българите ограничават срещите с роднини по празниците

59% от българите ограничават срещите с роднини по празниците

59% от българите казват, че ще се въздържат от срещи с приятели и роднини по празниците заради пандемията от коронавирус, но едва 23 на сто са променили плановете си за Коледа и Нова година. Настроение да празнуват пък имат малко повече от половината – 55%. Данните са на социолозите от „Тренд“.

62% от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци, е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г.

За близо 1/4 от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове.

74% от анкетираните са на мнение, че тези празници няма да са същите както преди заради коронавируса. Всеки пети обаче не очаква съществена промяна.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини. 32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял казват, че няма да се въздържат от среща с приятели/роднини по време на предстоящите празници.

Не така стои въпросът с хората в предпенсионна и пенсионна възраст – цели 73 на сто от мъжете и жените над 60 г. твърдят, че не смятат да се виждат с роднини и приятели по празниците.

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците както преди заради пандемията. Малко по-малко – 45%, посочват, че няма “да затягат колана” по празниците. Проучването е направено по поръчка на „24 часа“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *