60 сигнала имало за битото 3-годишно момиченце в Агенцията за закрила на детето

Държавна агенция за закрила на детето е получила около 60 сигнала за битото 3-годишно момиченце от Перник. За случая се разбра от клип в социалните мрежи, от който се вижда как малтретира детето си, защото бащата не ги обичал.

„Само за един ден – на 19 юли, през националната телефонна линия за децата, която се управлява от Държавната агенция за закрила на детето, получихме 30 сигнала за този случай. Почти толкова бяха и през сайта на агенцията”, обясни Георги Иванов, експерт ДАЗД. Той допълни, че сигналите на 116 111 се увеличава броят на децата, които се обаждат за съвет и възрастните, които имат доверие към линията.

След сингалите от агенцията са реагирали и изведели детето в полицейска закрила и да се настани в център от семеен тип. Във видеото се вижда как детето отива да целуне ръката на майката. „То е научено да прави това, станало е поведенчески модел.”, допълни Иванов. В момента то вече е приемно семейство. Работи се и с родителите на момичето.

Видеото беше качено в неделя от Вероника Латева. Тя обясни, че е предприела това, след като приятел на бащата на детето ѝ го праща и моли да го популяризира сред нейните последователи. „Това не е единственият клип, в който тя прилага насилите. В тях тя налага насилие, постоянно тормози детето, казва, че бащата не я обича и затова тя ще си понесе последствията.”, разказа Латева. Тя посочи, че имало и хронологии, в които майката обяснявала на бащата и приятелите му как определен бог имал връзка с богинята Ищар и той наказвал със смърт децата, заради това, че бащата е неверник. „Тя иска да направи детето жертвоприношение”, каза Латева. Експертът в ДАЗД допълни, че бащата не е подавал сигнали за насилие срещу детето му. Момичето сподели, че последно е виждала майката на момичето преди две години. Тогава тя се е грижела страхотно и за двете си деца. Преди 1 година обаче се била замесила с нова религия.

4-5 са клипчетата с насилие над детето, майката отглеждала добре детето до преди година, когато става прекалено набожна и се променя,е обяснил мъжът с когото тя живее на семейни начала. През нова адвокат Пламен Борисов, пък обяви че случаят с битото дете, не е единичен, но е станал публичен заради социалните мрежи. Клипът обаче, който показа насилието, не може да бъде доказателство в съда, обясни още адвокатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *