600 жители на Брежани до Бойко Борисов: Оцеляването на селото зависи от 128 000 лв.

Държавата да отпусне на симитлийското с. Брежани 128 000 лв., за да могат да откупят приватизирания през 2009 г. промишлен водопровод на ликвидираната мина „Пирин“, поискаха с подписка около 600 жители на селото.

Подписката е адресирана до премиера Бойко Борисов, евродепутата Андрей Новаков, депутата от Симитли Стефан Апостолов, министъра на финансите Кирил Ананиев, областния управител Бисер Михайлов, кмета на Симитли Апостол Апостолов и управника на селото Благой Стефанов, информира в. „Струма“.

Без да плашат с гражданско неподчинение, стачки и блокиране на Е-79, брежанци са категорични, че ако останат без промишления водопровод, който от години ползват за поливане, селото, в което живеят 800 души, а през лятото броят им стига дори до 1000, ще бъде закрито.

Историята на промишления водопровод е доста любопитна. В продължение на 80 години с. Брежани е неразривно свързано с мина „Пирин“. В цялата страна го наричат „сърцето на българския въгледобив”, то е синоним на качествени въглища, уникални брежански кестени, отколешните традиции и развъдник на футболни надежди чрез местния ФК „Пирински миньор“. Докато мината работи, Брежани наброява 4000 души, а в забоите всеки ден слизат 3200 от тях. През това време държавата се опитва жителите на селото да не са лишени от нищо – построени са нов квартал, читалище, болница, детска градина, голямо училище.

Със затихването на въгледобива започва ликвидацията на мината, а най-ценното от нея за местното население – промишленият водопровод, през 2009 г. е приватизиран от кресненски бизнесмен.

Въпреки това повече от 10 г. жителите на селото го ползват, без да плащат наем на новия му собственик, като събират помежду си пари само за поддръжката и ремонта му. Съоръжението, което е със застроен обем 3000 куб.м, подземен довеждащ водопровод с дължина 2690 м, утайници-саваци за грубо почистване на водата и още един подземен отвеждащ водопровод от 1000 м, е единственото, което помага за препитанието им, защото след затваряне на мината в селото работа няма и хората разчитат само на градините си.

Наскоро обаче в Брежани плъзва мълвата, че собственикът на водопровода има свои планове за ползването му – искал да си прави МВЕЦ. След разговор с него бизнесменът се съгласил да се откаже от намерението си и да го остави на брежанци. Търсената от тях сума е нужна както да възстановят парите, които той дал при приватизирането, така и да направят основен ремонт на резервоара.

За целта селяните са регистрирали сдружение „Ановете-Брежани“. От негово име инициаторът за създаването му Благой Стефанов до момента е говорил с почти всички от адресатите на подписката. Най-голяма надежда на брежанци, че акцията по придобиване на собственост върху водопровода е възможна, им дал кметът на Симитли Апостол Апостолов. Сумата обаче е доста голяма за общината, затова хората разчитат на премиера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *