7,3 % от тестваните 820 души в Банско имат антитела

820 жители на Банско вече са изследвани от началото на масовото тестване за коронавирус, което започна на 12 април в курорта. Само петима са показали наличие на прясна вирусна инфекция, но без тревожна симптоматика.

След Великденските празници екипите на Районната здравна инспекция възобновиха изследването в Банско, като днес от общо 121 души положителни проби са дали общо 9, които са прекарали заболяването и вече имат антитела.

От началото на масовия скрининг тестове са направени на 820 души, каза д-р Татяна Джупанова пред БНР. „От тях са дали положителни проби за антитела 60 лица, което прави 7,3 процента“, уточнява тя.

Преобладават случаите на хора, прекарали заболяването преди повече от месец и изградили антитела, като само при пет е констатирана прясна вирусна инфекция, стана ясно от думите ѝ .

„Прави ми впечатление, че през последните дни ние нямахме хора с IgM– с ранните антитела, вече идваха смесени и с късни“, оментира д-р Татяна Джупанова.

След Великденските празници се очаква завишение на заболеваемостта, прогнозира д-р Джупанова от РЗИ. „След Великденските празници може да има ръст на заболяемост, защото контактите са направени – колкото и да не ни се иска, може и по улицата не се разхождат, но на са се събирали“, каза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *