75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразените

75-годишната жена от Габрово и 27-годишният мъж от Плевен, които са дали положителни проби за коронавирус на референтния тест на Световната здравна организация, са били изолирани в съответните инфекциозни отделения.

Пациенти и медици, които са били в контакт с жената вече са тествани. Пробите им, които са около 30 на брой, са изпратени в София. Това съобщи за NOVA д-р Минко Михов, изпълнителент директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”.

„Пациентката е постъпила на 3 март с диагноза пневмония. Пробата ѝ за коронавирус е взета на случаен принцип, защото е с остро респираторно заболяване. Не сме имали съмнения, че може да е заразена. Сега тя е изолирана. Състоянието ѝ е стабилно“, заяви д-р Михов.

Той поясни, че 75-годишната жена не е контактувала с много хора преди да бъде хоспитализирана. В нейната стая били настанени още двама души. Проби обаче са взети от всички хора, лежали и работили в цялото отделение от 3 март насам.

„Болницата е под карантина, не се допускат външни лица, свижданията са спрени. Ще приемаме спешни случаи”, каза още директорът на лечебното заведение в Габрово. И поясни, че до получаване на окончателните резултати няма да се предприема нищо повече.

27-годишният мъж, приет в плевенската болница е с два положителни и един отрицателен тест, съобщават от лечебното заведение.

Той е изолиран, както и цялата инфекциозна клиника. За момента е в добро състояние.

Днес след 9 часа се чакат окончателните резултати и на двамата пациенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *