75 000 лв. плаща Петрич за опорочената поръчка за саниране сградата на общината

75 000 лв. плаща Петрич за опорочената поръчка за саниране сградата на общината

10% финансова корекция, или над 72 000 лв., трябва да плати Петрич за нередности по обществената поръчка, чрез която бе санирана сградата на общината, реши Върховният административен съд. Завчера той потвърди решението на Административен съд – Благоевград, съдебният акт е окончателен и веднага влезе в сила.

Ремонтът на най-личната административна сграда в Петрич бе направен по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, която на 2 април 2018 г. сключи договор с кмета Димитър Бръчков и даде безвъзмездна финансова помощ в размер на 825 000 лв. за санирането. Обществената поръчка с прогнозна стойност без ДДС 611 323.34 лв. бе спечелена от „Риалити терм” ЕООД, пише в. „Струма“.

Още първата проверка на Министерството на регионалното развитие в Петрич открива, че общината е подходила доста творчески към документите за техническите и професионалните способности на участниците в обществената поръчка, тоест пренебрегнала е изискването за конкретна образователна степен и стаж на част от изпълнителите, което е нарушение на чл. 64 от ЗОП. И според финансиращия орган, и според магистратите общината е създала ограничителни условия за кандидатите, натъкмявайки правилата за участие в публичната процедура към кандидатурата на софийската фирма „Риалити терм”. Като елемент от опорочената обществена поръчка се посочва и фактът, че след като вече е била избрана фирма изпълнител, никой в община Петрич не е забелязал, че избраната фирма не е представила необходимите документи за сключване на договора.

Освен че трябва да плати 10-те процента финансова корекция по проекта, ВСС постанови община Петрич да брои още 3274 лв. на Министерството на регионалното развитие и благоустройство за възнаграждение на адвоката, който го представляваше в производството.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *