8 жители на Делвино в 2 подписки едновременно сами да избират кмет

8 жители на Делвино в 2 подписки едновременно сами да избират кмет

Имената на осем жители на благоевградското село Делвино се оказаха в две подписки „за” и „против” жителите на селото сами да избират кмет. Казусът бе включен в дневния ред на вчерашната сесия на ОбС заради искане от бившия кмет на селото Валери Тодоров, подкрепено от подписите на 54-ма души, с което се настоява местното население да има право на самостоятелен вот за управник, тъй като жителите му са над 600 и отговаря на изискванията на закона.

Гореща дискусия по темата предизвика изявление на кмета на Благоевград Р. Томов, който преди 2 дни е получил второ писмо, подкрепено от 34 човека с точно обратното искане, пише в. „Струма“. В него се казва, че действителните постоянни жители на Делвино са 20-30 човека и то обезлюдява, но заради мераците си да продължи да управлява бившият кмет В. Тодоров бил регистрирал цялата си рода като жители и няколкостотин македонци. Така превърнал селото в жертва на политическите си игри и интереси.

В писмото си делвинци посочват, че са бедни и с ниски пенсии, а промяна на статута на селото ще завиши данъците им, което ще утежни допълнително положението им. Кметът Томов посочи, че анализ на подписите показал, че има 8 дублирани и в двете подписки.

„Не съм графолог да изследвам подписите, проверка в ГРАО показа, че в Делвино са регистрирани 591 жители и законът ни задължава да вземем решение“, отбеляза председателят на ОбС А. Тодоров.

Съветниците д-р Вл. Таковски и Албина Анева посочиха, че няма място за дискусия, след като законът е категоричен, че кметът трябва да се избира пряко. „На път сме да сътворим чутовна глупост“, емоционален бе в залата съветникът Калоян Ханджийски. „Проверих на последните избори, там са гласували 40 и няколко човека. Ами Бело поле е с 10 600 жители по регистрация в ГРАО, дайте да го направим град! Ще се стигне до безумието 20 души да направят някого кмет, защото им е рода!“, каза той.

Подкрепи го колегата му Благовест Стоицов, който обясни, че делвинци са му звънели притеснени, че бившият кмет В. Тодоров, уволняван заради добив на дърва, които така и не стигнали до хората, се хвалел, че си е осигурил болшинството от съветниците да подкрепят искането му, но А. Анева скочи: „А изискването на закона как да го пренебрегнем?!“.

„Имаме 2 подписки, нека в допитване с трета подписка жителите на селото ясно да заявят какво искат“, сложи точка на дискусията Красимир Роячки.

С 25 гласа „за“ 10 „против” и 2-ма „въздържал се” съветниците решиха допитване да определи ще има ли в Делвино избори за кмет, или той ще продължи да се назначава от общинския.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *